Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Marcela Stryjova.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Marcela Stryjova."— Transkript prezentace:

1 mgr. Marcela Stryjova

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20 Úrok klesá Poptávka roste

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 Tyto konečné rozvahy lze vysvětlit takto:  Domácností si uloží termínovaný vklad ve výši 10 000 a firma obdrží od téhož finančního zprostředkovatele úvěr. Jinou možností může být, že domácnosti nakoupí obligace emitované danou firmou.  Uvedené tabulky lze zobrazit v klasických účetních schématech následovně: Tvorbu aktiv u domácností a firem lze nazvat,, Alokace finančních prostředků na finančním trhu přímým zprostředkováním“.

34  Pokud vezmeme v úvahu i variantu se zprostředkováním nepřímým — tedy přes finanční zprostředkovatele, lze pochod nazvat „Alokace finančních prostředků na finančním trhu nepřímým zprostředkováním a schémata budou vypadat následovně

35 Proces tvorby finančních aktiv lze objasnit na základě jednoduchého příkladu, a to za splnění následujících předpokladů:  finanční systém je uzavřený (nelze provádět žádné transakce s vnějšími jednotkami),  každá jednotka vlastní určitá aktiva, která si během let naakumulovala, přestavují tedy používání peněžních prostředků,  součástí rozvahy jsou i pasiva, a ta znamenají zdroje k pořízení daných aktiv,  vlastní jmění představuje celkové úspory dosažené každou jednotkou za určité období. Příklad bere v úvahu existenci pouze dvou ekonomických jednotek,a to domácnost a firmu. Zde jsou uvedeny jejich počáteční rozvahy:

36

37 Vypůjčit si peníze  Spolupracovat s někým, kdo má peněz dostatek (např. firma může vydat akcie)  Pokud firma potřebuje prostředky, může se rozhodnout pro jejich získání formou emise aktiv. U našich jednotek došlo k těmto změnám: - Domácnost nakoupila od firmy finanční aktiva ve výši 10 000. Použila k tornu část své hotovosti, kterou dočasně nepotřebovala. - Firma emitovala finanční aktiva ve výši 10 000, neboť neměla dostatek prostředků na nákup nového majetku. Dále jsou uvedeny rozvahy obou subjektů po uvedených změnách:

38


Stáhnout ppt "Mgr. Marcela Stryjova."

Podobné prezentace


Reklamy Google