Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o."— Transkript prezentace:

1 Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Ekonomika a marketing I. ročník Trh kapitálu Co je kapitál? Formy kapitálu Úroková míra Graficky trh kapitálu Vyučující PhDr. Jan Sinkule

2 Kapitál jsou de facto peníze, které plodí (přinášejí) další peníze.
Co je to kapitál? Vyrobený výrobní faktor, je to vstup do ekonomiky, ale zároveň je výstupem z ekonomiky, proto se mu říká druhotný výrobní faktor - práce a přírodní zdroje jsou primárními výrobními faktory. Kapitál jsou de facto peníze, které plodí (přinášejí) další peníze. Formy kapitálu: Kapitál fyzický: to je kapitál, který v podniku má podobu strojů, zařízení a budov. Kapitál finanční: to je majetek dlouhodobé povahy, který se pořizuje za účelem získávání výnosů v budoucnosti, např. vklady, cenné papíry, půjčky apod. Kapitál jsou vlastně vždy úspory domácností. Domácnosti nabízejí své úspory firmám a ty si úspory kupují za určitou cenu. Firmy se po kapitálu poptávají, protože jej potřebují ke své činnosti – poptávka po úvěru. Cenou kapitálu je úrok.

3 Úrok - je částka, která se platí navíc při půjčení peněz.
Poměr úroku k původním penězům (násobeno 100) je úroková míra - i. Příklad: Vypočti úrokovou míru, když jsi půjčil l a vrátilo se ti po roce úrok Vzorec i = základní vklad (půjčka) Jaký je výsledek? 20% Pamatuj!!! I když jde podnikatel pro peníze do banky, stejně si půjčuje naše peníze (úspory).

4 Rovnováha na trhu kapitálu
i – úroková míra S-nabídka úspor domácností E-rovnováha na trhu iE-rovnovážná úroková míra D- poptávka firem po kapitálu QE- stejně velké nabízené a poptávané množství QK- množství úspor (kapitálu)


Stáhnout ppt "Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o."

Podobné prezentace


Reklamy Google