Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bio není jenom zrní.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bio není jenom zrní."— Transkript prezentace:

1 Bio není jenom zrní

2 Značka bio je v Čechách stále nejčastěji vnímána jako synonymum pro extremismus, vegetariánství nebo makrobiotiku. Kvalitu bio ale může mít jakákoli potravina, tedy samozřejmě obilniny, luštěniny, mléko a sýry, kvalitní celozrnné i bílé těstoviny, maso, zelenina, ale i pochoutky jako je biokečup, biokukuřičné chipsy, biovíno z ekologické vinice nebo biošunka. Vždy jsou to potraviny zcela přírodní, které musí pocházet z ekologického zemědělství.

3 Pěstování, chov Při pěstování těchto plodin se na rozdíl od běžné zemědělské praxe nesmějí používat umělá hnojiva, škodlivé chemické postřiky (tzv. pesticidy) ani geneticky modifikované organismy (GMO). Zvířata v ekologickém zemědělství musí být chována v souladu se svými odvěkými potřebami, bez velkochovů, s možností výběhu na pastvu a přirozenou potravu.

4 Zpracování potravin Při zpracování biopotravin je zakázáno používat aditiva (neboli éčka), která mění přirozené vlastnosti potravin: umělé konzervační látky, chemická barviva a ochucovadla, umělé aromatické látky, sladidla a vitamíny syntetického původu. Navíc výrobci nesmějí při zpracování biopotraviny ozařovat, bělit ani ohřívat mikrovlnami.

5 Legislativa Všechny biopotraviny jsou vyrobeny podle Zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. Biopotravina musí samozřejmě splňovat i všechny požadavky na bezpečnost a zdravotní nezávadnost podle Zákona o potravinách.

6 Změny v bio značení: Od 1. července 2010 zavedla Evropská unie nové logo pro bio výrobky.
V EU je toto značení povinné pro všechny balené bio výrobky, které byly vyrobeny v jednom z členských států EU a splňují stanovené normy. Aby mohl být výrobek logem označen, musí minimálně 95 procent surovin, z nichž je vyroben, pocházet z ekologického zemědělství. Pro dovážené výrobky je logo nepovinné. Vedle označení EU je povoleno používání dalších soukromých, regionálních či národních log.

7 Protože ČR má své již zažité logo pro bio výrobky BIO produkt ekologického – zemědělství, vede se nyní diskuse nad tím, jak nové evropské logo změní postavení tradiční české biozebry. Seznam ekozemědělců a jejich produktů najdete na Seznam prodejen je k dispozici na stránkách Svazu ekologických zemědělců

8 Zatímco ve vyspělých zemích EU se za biopotraviny utratí ročně kolem 800 Kč na hlavu, v ČR v roce Kč (v roce Kč)! Značku bio lidé v zahraničí chápou jako označení pro vysokou kvalitu potravin, která se vyznačuje skvělou přírodní chutí. Bio jí zejména vzdělanější a lépe situovaní lidé. Takzvaný "junk food" (nekvalitní potraviny a rychlé občerstvení) konzumují ve vyspělých zemích spíše sociálně slabší vrstvy. V České republice je hamburger a fast food stále ještě moderní. Ale lidí, kterým záleží na tom, co dávají do úst, i u nás naštěstí přibývá.

9 Výhody produkce bio potravin:
Ekologické hospodářství je mnohem šetrnější k životnímu prostředí, půda není zatěžována chemickými prostředky, umožňuje větší diverzibilitu rostlin a zvířat. Nespornou výhodou je jejich skvělá chuť, vůně a barva. Obsah přirozeně se vyskytujících ochranných látek je v bio výrobcích vyšší ve srovnání s výrobky konvenční produkce.

10 Biopotraviny mají však také dvě významné nevýhody:
Oproti konvenčnímu zemědělství jsou eko-farmy o 55 % méně produktivní, proto jsou také výrobky v bio kvalitě pro spotřebitele dražší. Druhou je nižší trvanlivost bio výrobků a větší nároky na kvalitu jejich uskladnění (nepoužívají se žádné chemické postřiky, bioprodukty nejsou chemicky ošetřeny)


Stáhnout ppt "Bio není jenom zrní."

Podobné prezentace


Reklamy Google