Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti."— Transkript prezentace:

1 PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti se dělí na celkem 10 druhů. S rozšířením aplikace pesticidů vzniklo však i mnoho problémů. Dostalo se tak do oběhu tisíce tun chemických sloučenin, mnohdy dosti toxických nebo s jinými nežádoucími vlastnostmi. Nadměrné používání pesticidů a jiných cizorodých látek se projevuje v konečné fázi zvýšenou zátěží organismů a narušení jejich fyziologických procesů. Pesticidy se dnes používají na 95 % zemědělské půdy.

2 Základní rozdělení pesticidů
Podle určení k hubení určitého škůdce pesticidy dělíme na: Akaricidy - přípravky určené k hubení roztočů Algicidy - přípravky určené k hubení řas Arborocidy - pesticidy určené k hubení stromů a keřů Avicidy - přípravky určené k hubení ptáků Fungicidy - prostředky určené k ochraně před houbovými chorobami Herbicidy - pesticidy určené k hubení rostlin Insekticidy - přípravky určené k hubení hmyzu Molluskocidy - prostředky určené k hubení měkkýšů Piscicidy - přípravky určené k hubení ryb Rodenticidy - přípravky určené k hubení hlodavců

3 Pesticidní přípravky obsahují
účinnou látku + přídatné látky (rozpouštědla, plnidla, stabilizátory, tenzidy) Výzkumy mezi farmáři prokázaly, že používání pesticidů má vážné následky na jejich zdraví a vede k trvalému poškození organismu. Podle světové zdravotnické organizace (WHO) je každý rok zasaženo účinkem pesticidů asi 3 milióny zemědělců, přičemž 18 tisíc následkům podlehne.

4 Biopotravina je produktem ekologické zemědělství ve smyslu, že biopotraviny nesmí být vyrobeny za pomocí hnojiv minerálního původu, hormonů, pesticidů. Či geneticky změněných organismů. Biopotraviny nemohou obsahovat přídatné látky používané v potravinářství (É-čka a další stabilizátory, atd.).

5 Ovoce na pultech obsahuje hodně pesticidů, zjistil test
Srovnání bio ovoce a zeleniny s verzí bez nálepky podle analýzy, která se uskutečnila v laboratořích Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, dopadlo následovně. : Zemědělci ochrannými prostředky - pesticidy a umělými hnojivy - rozhodně nešetří. Výzkumníci během testu MF Dnes našli v jediném vzorku bílé papriky devět nežádoucích látek, ve volných a keříkových rajčatech ze Španělska až jedenáct. Množství chemikálií bylo sice v normě (hodnoty nepřekročily horní limit), ale odborníky trend i přesto znepokojuje. „Pro zdraví lidí může být závažnější dlouhodobá konzumace ovoce s vyšším počtem zbytkových pesticidů než jednorázové mírné překročení limitu," řekla deníku profesorka Jana Hajšlová. Dobrou zprávou - je fakt, že výrobky označené jako bio byly podle testu skutečně bez pesticidů a umělých hnojiv a nejsou geneticky modifikované. Mnohem horší situace panuje na pultech běžných obchodů se zeleninou a ovocem, kde zákazníci místo zdravé pochoutky zpravidla naleznou skvěle vypadající koktejl plný pesticidů a dalších chemických látek, jež zemědělci používají, aby plody uchránili před škůdci a různými nemocemi.

6 Pesticidy a GMO Používání pesticidů souvisí i s problémem geneticky modifikovaných plodin. Existují dvě používané cesty: genetickou modifikací se do rostliny vkládají geny, které mají zaručit odolnost plodiny vůči škůdcům a tím mají snížit spotřebu pesticidů. Nejznámějším příkladem jsou tzv. Bt plodiny, do nichž byl vložen gen z baktérie, který vede k produkci toxinu zabíjejícímu hmyz, který plodinu napadne. genetickou modifikací se do plodiny vkládají geny odolnosti vůči vlivu pesticidů, a tím umožňují nasadit jejich větší dávky, které spolehlivě zničí škůdce (zvláště plevely).

7 Děkuji za pozornost Zdroje :


Stáhnout ppt "PESTICIDY Pesticidy jsou chemické prostředky, které se užívají k zamezení ztrát na kulturních rostlinách, zásobách potravin i krmiv. Podle biologické účinnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google