Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets."— Transkript prezentace:

1 Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets

2 Úvod l Finanční trh je souhrn nástrojů, postupů, institucí a vztahů mezi nimi, jejichž prostřednictvím dochází k přelévání volných finančních prostředků od těch, kteří je vlastní k těm, kteří jimi chtějí disponovat. l Zásada: přesun prostředkù probíhá dobrovolně na podkladě dohody zúčastněných stran.

3 Postup přelévání l předložit majiteli peněz vhodnou kombinaci likvidity, pravděpodobnosti úspěchu a očekávaného zisku. l příklady:běžné a vkladové bankovní účty, úvěry s různým splátkovým režimem, konstrukce cenných papírů.

4 Členění finančního trhu

5

6

7 Trh peněžní obchoduje se s aktivy, která se v peněžní podobě uvolnila na dobu kratší než jeden rok. Poptávající hledá na tomto trhu prostředky k překlenutí časového nesouladu mezi jeho peněžními výdaji a příjmy. Přesuny se realizují čerpáním a poskytováním krátkodobých úvěrů a emisí krátkodobých cenných papírů. Poptávající hledá likviditu. Nabízející zhodnocení.

8

9 Trh kapitálový Koncentruje techniky přelévání kapitálu s časovým horizontem od jednoho roku výše. Kapitál je směrován převážně do investičních akcí. Obava z rizika neúspěšné investice vede i drobné investory ke snaze rozložit aktiva do řady oblastí. Cenné papíry mají k tomu všechny předpoklady. Držba cenných papírů podporuje likviditu investora. Ten může, podle vlastního uvážení, měnit strukturu držených aktiv jejich prodejem na trhu.

10

11

12

13 Finanční zprostředkovatelé jsou subjekty na vyhledávání volných finančních prostředků a jejich redistribuci. Vysoká specializace vede k minimalizaci transakčních nákladů t.j.k minimalizaci 1) ztráty času při hledání kontaktu 2) náklady na posouzení bonity dlužníka 3) náklady na vypracování smluvního zabezpečení 4) náklady případné ztráty bonity

14 Shrnutí

15 Literatura l E.Malinvaud: Lectures in Microeconomic Theory l Laffont: The economics of uncertainty and information l Vosvrda: Teoreticka ekonomie l Hull: Options, Futures, and other derivative securities l Duffie : Security Markets


Stáhnout ppt "Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets."

Podobné prezentace


Reklamy Google