Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Present Perfect Simple Předpřítomný čas prostý. Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Bydlíme tu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Present Perfect Simple Předpřítomný čas prostý. Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Bydlíme tu."— Transkript prezentace:

1 Present Perfect Simple Předpřítomný čas prostý

2 Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Bydlíme tu od roku 1980. Bydlíme tu od roku 1980. Začal i skončil v minulosti, ale má následky Začal i skončil v minulosti, ale má následky Nemůžu řídit, zlomil jsem si ruku. Nemůžu řídit, zlomil jsem si ruku. Právě skončil Právě skončil Uvařil jsem ti kávu. Uvařil jsem ti kávu.

3 Podmět + have/has + 3. tvar slovesa Podmět + have/has + 3. tvar slovesa Since, yet, never, ever, already, just Since, yet, never, ever, already, just

4 They have already been to London. They have already been to London. (They´ve been) (They´ve been) Lucy has visited him twice. Lucy has visited him twice. (She´s visited.) (She´s visited.)

5 Have they been to London yet? Have they been to London yet? Has Lucy ever visited him? Has Lucy ever visited him? Yes, they have. / No, they haven´t. Yes, they have. / No, they haven´t. Yes, she has./ No, she hasn´. Yes, she has./ No, she hasn´. They have not been to London yet. They have not been to London yet. (They haven´t been) (They haven´t been) Lucy has not visited him since 1986. Lucy has not visited him since 1986. (Lucy hasn´t visited) (Lucy hasn´t visited)

6 Bydlíme tu od roku 1982. Bydlíme tu od roku 1982. Nemůžu řídit, zlomil jsem si nohu. Nemůžu řídit, zlomil jsem si nohu. Uvařil jsem ti kávu. Uvařil jsem ti kávu. Už jsi byl v Londýně? Už jsi byl v Londýně? Navštívila tě? Navštívila tě? Ještě nikdy jsem nebyl v zahraničí. Ještě nikdy jsem nebyl v zahraničí. Ještě nepřišla. Ještě nepřišla.

7 Viděl jsem ten film pětkrát. Viděl jsem ten film pětkrát. Nechci jet znovu do Francie, už jsem tam byl. Nechci jet znovu do Francie, už jsem tam byl. Je to dobrá spisovatelka, přečetl jsem všechny její knihy. Je to dobrá spisovatelka, přečetl jsem všechny její knihy. Nikdy jsem nebyl v nemocnici. Nikdy jsem nebyl v nemocnici. Kdo to je? Nikdy předtím jsem ji tady neviděl. Kdo to je? Nikdy předtím jsem ji tady neviděl. Jel jsi někdy na motorce? Jel jsi někdy na motorce? Nikdy jsem nezkusil italské jídlo. Nikdy jsem nezkusil italské jídlo. Mluvil jsi někdy se slavnou osobou? Mluvil jsi někdy se slavnou osobou? Kolikrát jsi viděl královnu? Kolikrát jsi viděl královnu? Vyhrál jsi někdy soutěž? Ano, vyhrál. Vyhrál jsi někdy soutěž? Ano, vyhrál.

8 Kolik cizích zemí jsi navštívil? Kolik cizích zemí jsi navštívil? Učil ses někdy hrát na hudební nástroj? Ano, učil. Učil ses někdy hrát na hudební nástroj? Ano, učil. Prezident navštívil mnoho exotických zemí. Prezident navštívil mnoho exotických zemí. Nikdy neletěla. Má strach. Nikdy neletěla. Má strach. Nikdy jsem nebyl v tak drahé restauraci. Nikdy jsem nebyl v tak drahé restauraci. Byla dvakrát v Americe. Byla dvakrát v Americe. Řídil jsi někdy auto? Řídil jsi někdy auto? Viděl jsem ho v televizi, ale nikdy jsem nebyl na jeho koncertě. Viděl jsem ho v televizi, ale nikdy jsem nebyl na jeho koncertě. Jaký je nejhorší zážitek, který jsi kdy měl? Jaký je nejhorší zážitek, který jsi kdy měl? Kdo je nejslavnější osoba, se kterou ses kdy setkal. Kdo je nejslavnější osoba, se kterou ses kdy setkal.


Stáhnout ppt "Present Perfect Simple Předpřítomný čas prostý. Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Začal v minulosti a pokračuje do součastnosti Bydlíme tu."

Podobné prezentace


Reklamy Google