Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Past simple and Present Perfect in Contrast

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Past simple and Present Perfect in Contrast"— Transkript prezentace:

1 Past simple and Present Perfect in Contrast
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Romana Petrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

2 Past Simple Minulým časem prostým vyjadřujeme přesněji vymezené děje, u kterých je známo kdy se odehrály nebo z hovoru vyplývá, že jde o ukončené děje. I went to Paris on holiday last July. As a child I was incredibly over protected. Mezi častá časová určení patří: yesterday, last week/year/holiday, in 1982, two monts ago, before Christmas, when I was 5years old, during the 2nd WW

3 Present Perfect Simple - tvar
You have worked. Have you worked? You haven‘t (have not) worked. He‘s (has) worked. Has he worked? He hasn‘t (has not) worked.

4 Present Perfect Simple - použití
1)vyjadřuje děj, který v minulosti skončil, ale jeho důsledky jsou důležitější než kdy se odehrál. Do češtiny překládáme většinou minulým časem. I’m sorry, I’ve eaten all the cake. ( Je mi líto, ale snědl jsem všechen koláč. Už žádný není.) He has brought the book today. (Přinesl tu knížku dneska. Je tady.) She has recently spent a lot of money. (Nedávno utratila všechny peníze. Teď nemá žádné.)

5 Present Perfect Simple - použití
2) děj, který začal v minulosti a stále trvá. Do češtiny jej překládáme časem přítomným. How long have you lived in London? It’s the first time I have been here. 3) zkušenosti, zážitky, novinky. Do češtiny jej překládáme časem minulým. Have you seen this film? The price of petrol has gone up again.

6 ?

7 Časová určení s předpřítomným časem
this week/ this month/ this year/ this century today, this morning, this afternoon, this evening recently, lately (v poslední době) so far (doposud), up to now (až doposud) since (od té doby až dosud) not yet (ještě ne), already (už, již), just (právě) never, ever

8 Present Perfect x Past Simple
A: I've broken my car! B: How did it happen? A: I fell asleep and crashed into a power pole. Forunately I wasn‘t seriously injured but next day I couldn‘t move my arm and l.... V první větě dotyčný jen oznamuje, že rozbil auto. Druhá věta se však již ptá na minulost, proto je otázka v minulém čase. Odpověď a další hovor o daném ději již bude v minulém čase.

9 Shrnutí 1) Předpřítomný čas použijeme pro vyjádření dějů, u kterých neudáváme čas, kdy se odehrály a pro vyjádření dějů, které začaly v minulosti a stále pokračují do přítomnosti. 2) Do češtiny jej překládáme minulým nebo přítomným časem. 3) Chceme-li vyprávět o minulém ději, můžeme použít předpřítomný čas pouze v úvodu pro oznámení děje. 4) Často předpřítomný čas odpovídá českým větám s „už“.

10 Have you ever done these things?
get lost be camping 3) find money 4) break a bone 5) report a crime 6) damage a car 7) give someone a big surprise 8) others ex: I‘ve damaged a car. I reversed into our garage door. That was two years ago. It cost five thousand Czech crowns.

11 Find mistakes in the text message:
Dear Davis, Well, I have arrived here in Washington last week. So,I‘ve been here since five days now. I‘ve seen a lot of sights here, but I haven‘t been to the White House already. Yesterday I‘ve met a few friends in a bar. They helped me understand the way of life in the USA. Now I‘m waiting for Monica, a girl, who I‘ve met in the bar, but she didn‘t come yet . I hope I haven‘t annoyed her too much last night. Jason

12 Solution: Dear Davis, Well, I arrived here in Washington last week. So, I‘ve been here for five days now. I‘ve seen a lot of sights here, but I haven‘t been to the White House yet. Yesterday I met a few friends in a bar. They helped me understand the way of life in the USA. Now I‘m waiting for Monica, a girl, who I met in the bar, but she hasn‘t come yet . I hope I didn‘t annoy her too much last night. Jason


Stáhnout ppt "Past simple and Present Perfect in Contrast"

Podobné prezentace


Reklamy Google