Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost."— Transkript prezentace:

1 22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2732 Název projektu školyEU Peníze školám Klíčová aktivita II/2Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků Sada č. 2 Identifikátor DUM: VY_22_INOVACE_2CJ-AJ9roč_55 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Název: Present perfect – předpřítomný čas Autor: Mgr. Dana Bílá Stručná anotace: Výuka a procvičení předpřítomného času Klíčová slova: Present perfect, present perfect simple, present perfect continuous Metodické zhodnocení: Žáci si metodou činnostního učení procvičí a připomenou použití předpřítomného času Odpilotováno: 18.9.2012 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Bílá

2 Předpřítomný čas Present perfect simple

3 Předpřítomný čas se obecně používá pro události v minulosti, které nějakým způsobem zasahují do přítomnosti. Časový údaj těchto událostí není důležitý. Používá se pro:

4 Děj, který začal minulosti, ale ještě nebyl ukončen. He has lived in Brno since 1990. Od roku 1990 bydlí v Brně.

5 Výsledek děje odehrávajícího se v minulosti, ale ovlivňující nás i v přítomnosti. I have already eaten. Už jsem jedl. (a mám tedy plné břicho)

6 Děj, který skončil teprve nedávno, nebo se nedávno odehrál. (typickým výrazem - indikátorem zde mohou být "just, lately, recently, yet„) She has just finished her homework. Právě dokončila svůj domácí úkol.

7 Tvoření předpřítomného času: Obecně se předpřítomný čas tvoří pomocí pomocného slovesa have (v jeho tvarech přítomného času - tedy "have" nebo "has" plus příčestím minulým. U sloves pravidelných tedy koncovkou -ed a u nepravidelných "3tím sloupečkem" nepravidelných sloves.

8 Tvoření kladné věty podmět + pomocné sloveso have / has + příčestí minulé významového slovesa (3. sloupeček) She has given me her book. Dala mi svou knihu. - stále ji ještě mám. We have already seen the movie. Už jsme ten film viděli. - a máme ho v paměti. I've drunk the whole bottle of water. Vypil jsem celou láhev vody. - a mám ji vypitou. I've had a great time. Bezvadně jsem se bavil. - je důležitý můj pocit, ne kdy jsem se bavil.

9 Tvoření záporné věty podmět + pomocné sloveso have / has + NOT + příčestí minulé významového slovesa (3. sloupeček) She has not given me her book. Nedala mi svou knihu. - nemám ji. I have not seen the movie yet. Ještě jsem ten film neviděl. - ale počítám, že na něj půjdu. I have't drunk the whole bottle of water. Nevypil jsem celou láhev vody. - a nemám ji vypitou I haven't had a good time. Nebavil jsem se. - je důležitý můj pocit, ne kdy jsem se bavil.

10 Tvoření otázky pomocné sloveso have / has + podmět + příčestí minulé významového slovesa (3. sloupeček) Have you drunk the whole bottle of water? Vypila jsi celou láhev vody? - a máš ji vypitou? Has she given you her book? Dala ti svou knihu. - stále ji ještě máš? Have you seen the movie yet? Už jste ten film viděli. - a máte ho v paměti. Have you had a great time? Bavil ses dobře? - je důležitý tvůj pocit, ne kdy ses bavil.

11 Complete the sentences as in the example Long form She…………… cleaned the house. We..................not worked hard. I..............visited them several times. She................ not finished yet. They.....................talked to him.

12 Complete the sentences as in the example Short form She……… cleaned the house. We........... not worked hard. I....... visited them several times. She........... not finished yet. They.........talked to him.

13 Fill in “since” or “for”.......................1969....................... ten days.......................six weeks.......................yesterday.......................a month.......................last month

14 You are a presetn perfect specialist! CONGRATULATIONS!

15 Obrázky dostupné na: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ v podobě clipart – rozšíření pro MS Office Zdroje: http://helpforenglish.cz/gramatika/slovesa/casy/predpritomny/c2006 040301--c-cviceni--predpritomny-cas-prosty---prubehovy.html http://helpforenglish.cz/gramatika/slovesa/casy/predpritomny/c2006 040301--c-cviceni--predpritomny-cas-prosty---prubehovy.html (12.6.2012) http://www.grammar.cz/present_perfectS.html#positivehttp://www.grammar.cz/present_perfectS.html#positive (12.6.2012)


Stáhnout ppt "22. základní škola Plzeň, Na Dlouhých 49, příspěvková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google