Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197."— Transkript prezentace:

1 PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197

2 Předpřítomný čas tvoříme slovesem have/has + u pravidelných sloves přidáváme –ed nebo -d, u nepravidelných užíváme „třetí tvar“. Např. She has bought. I have played

3 Použití předpřítomného času 1- Děj, který se odehrál v minulosti, ale následky trvají do přítomnosti. 2- Děj, který začal v minulosti a stále trvá. Ve větě je uvedeno jak dlouho trvá. Např. I have love her for 5 years.

4 použití 3- Děj, který skončil, ale doba, kdy probíhal stále trvá. Např.I have written 5 letters today. 4- V záporné větě, která říká, že se něco nikdy, nebo doposud nestalo. Např.She has never seen the sea.

5 použití 5- V otázce, ve které se ptáme, zdali se něco dosud stalo či nestalo. Např. Have you ever been to France? !! U slovesa been se v předpřítomném čase používá předložka to!!

6 použití 6- Mluvíme-li o zážitku či zkušenosti. Musí být, ale důležitější než doba kdy se odehrál. Např. He has visited 10 countries.

7 Pro předpřítomný čas jsou typické tato příslovce:

8 Stavba Podmět+have/has+perfectum She has fallen. Zápor Podmět + have/has+not + perfectum I have not bought.

9 Otázka Otázka se tvoří výměnou podmětu se slovesem have/has. Has she bought?


Stáhnout ppt "PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PŘEDPŘÍTOMNÝ ČAS PRESENT PERFECT Vypracovala: Hana Kosejková EU-OP VK-III/2ICT DUM 197 VY_32_INOVACE_ICT 197."

Podobné prezentace


Reklamy Google