Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého."— Transkript prezentace:

1 Tvoření a využití…

2 Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého slovesa  Např.: I have lost a keys. nebo ve zkráceném tvaru: I‘ve lost a keys.  Minulé příčestí se tvoří u pravidelných sloves přidáním koncovky –ed. U nepravidelných sloves se využívá třetí tvar.

3 Present Perfect  Pravidelná slovesa např.: start / started finish / finished play / played  Nepravidelná slovesa např.: be / been buy / bought go / gone lose / lost

4 Present Perfect  Tvoření záporu: Podmět + haven‘t/hasn‘t + minulé příčestí použitého slovesa He + hasn‘t + bought candy‘s for his kids. They + haven‘t + gone to supermarket.  Tvoření otázky: Have/has + podmět + minulé příčestí použitého slovesa Have + you + seen my cell phone? Have + you + written the letter?

5 Present Perfect  Použití: Předpřítomný čas se používá ve spojitosti s přítomností nikoli minulostí. Věta v předpřítomném čase vždy sdělujeme něco s platností v přítomnosti, něco, co je tady a teď.  1) Zkušenosti I have been to the USA twice. Oznamujeme, že máme zkušenosti se dvěmi návštěvami USA, použijeme tedy Present Perfect. I was in the USA last summer. V této větě říkáme, že jsme byli v USA minulé léto. Jelikož je jasně řečeno, že se již tak stalo použijeme minulý čas.

6 Present Perfect  2) Změny I have lost my keys. Věta oznamuje, že nemám klíče, že jsou ztracené. Neříká kdy, jak a proč se to stalo, pouze momentální problém, použijeme ted předpřítomný čas. I lost my keys but somebody found them. Věta říká, že jsem ztratil klíče, ale už je někdo našel. Není spojena s přítomností, použijeme tedy minulý čas.  3) Nedávné děje I haven‘t seen her recently. Tato věta onamuje, že jsem ji neviděl v poslední době. To znamená, že je spojena s přítomností tedy použijeme Present Perfect. I haven‘t saw her at the party. Věta oznamuje, že jsem ji neviděl v určitou dobu a proto použijeme minulý čas.

7 Present Perfect  Předpřítomný čas nelze použít:  Pokud se nachází ve větě příslovečné určení času, spojené s minulostí ( yesterday, last year, in September, in summer) či se týká jinak minulosti. I have broken left arm. Říkám, že mám zlomenou ruku. I broke arm last winter. Již se to stalo a je řečeno kdy.


Stáhnout ppt "Tvoření a využití…. Present Perfect  Předpřítomný čas ( Přítomný čas dokonavý) tvoříme následujícím stylem:  Podmět + have/has + minulé příčestí požitého."

Podobné prezentace


Reklamy Google