Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

22. základní škola Plze ň, Na Dlouhých 49, p ř ísp ě vková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "22. základní škola Plze ň, Na Dlouhých 49, p ř ísp ě vková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost."— Transkript prezentace:

1 22. základní škola Plze ň, Na Dlouhých 49, p ř ísp ě vková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/21.2732 Název projektu školyEU Peníze školám Klíčová aktivita II/2Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji výuky cizích jazyků Sada č. 2 Identifikátor DUM: VY_22_INOVACE_ 2CJ-AJ9roč_61 Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Anglický jazyk Název: Passive Voice – Trpný rod Autor: Mgr. Dana Bílá Stručná anotace: Výuka a procvičení trpného rodu Klíčová slova: passive voice, trpný rod Metodické zhodnocení Žáci si metodou činnostního učení procvičí a připomenou použití trpného rodu Odpilotováno: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Bílá

2 TRPNÝ ROD PASSIVE VOICE

3 Angličtina používá trpný rod mnohem častěji než čeština, a to dokonce i tam, kde to v našem jazyce ani není možné. Do značné míry to souvisí s nedostatkem koncovek u anglických podstatných a přídavných jmen a s ustáleným slovosledem anglické věty. Protože platí, že podmět může být ve větě pouze před slovesem, byla potřebná struktura, kterou je právě TRPNÝ ROD. Pomocí něho se změní na podmět libovolné podstatné jméno, které je ve větě s činným rodem předmětem

4 Struktura trpného rodu Tázací větu a zápor tvoříme jako u samostatného slovesa TO BE - obrácením slovosledu mezi podmětem a tvarem slovesa TO BE a přidáním NOT k slovesu TO BE.

5 Prostý přítomný čas It is made of wood. Is it made of wood? It isn’t made of wood.

6 Prostý minulý čas It was made of wood last week. Was it made of wood last week? It wasn’t made of wood last week

7 Budoucí čas It will be made of wood. Will it be made of wood? It won’t be made of wood.

8 TEST TIME

9 The hotel room (clean) yesterday.

10 The hotel room was cleaned yesterday. Minulý čas (je zde YESTERDAY), proto minulý čas slovesa BE (was) minulé příčestí slovesa CLEAN (cleaned)

11 Tables and chairs (usually / make) of wood.

12 Tables and chairs are usually made of wood. Jsou vyrobeny, vyrábí se - přítomný čas slovesa BÝT (are) min. příčestí slovesa MAKE (made)

13 This ring (give) to me when I was a child.

14 This ring was given to me when I was a child. Ten prstýnek mi byl dán - minulý čas slovesa BE (was) min. příčestí slovesa GIVE (given)

15 The old building (demolish) tomorrow.

16 The old building will be demolished tomorrow. Bude zbourán - budoucí čas slovesa BE (will be) minulé příčestí slovesa DEMOLISH (demolished)

17 When (discover / Australia)?

18 When was Australia discovered? Minulý čas, oznamovací věta by byla AUSTRALIA WAS DISCOVERED, v otázce se prohodí WAS a podmět (Australia)

19 I stayed at home because I (not / invite) to the party.

20 I stayed at home because I wasn´t invited to the party. Nebyl jsem pozván - minulý čas slovesa BE v záporu (wasn't) min. příčestí slovesa INVITE (invited)

21 Volvo cars (not / manufacture) in Germany.

22 Volvo cars aren´t manufactured in Germany. Přítomný čas slovesa BÝT v záporu (aren't) min. příčestí slovesa MANUFACTURE (manufactured)

23 You're still writing your book? When (it / finish)?

24 You're still writing your book? When will it be finished? Ozn. věta by byla IT WILL BE FINISHED, v otázce se prohodí WILL a podmět IT.

25 "U2 have a new album!" "Really? What (it / call)?"

26 "U2 have a new album!" "Really? What is it called? „ Jak se jmenuje - jak je nazvaná - přítomný čas

27 You are a passive voice specialist! CONGRATULATIONS!

28 Obrázky dostupné na: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/ v podobě clipart – rozšíření pro MS Office Zdroje: http://www.helpforenglish.cz/gramatika/slovesa/trpny- rod/c2006080901--c-cviceni--trpny-rod---tvoreni-trpneho- rodu.htmlhttp://www.helpforenglish.cz/gramatika/slovesa/trpny- rod/c2006080901--c-cviceni--trpny-rod---tvoreni-trpneho- rodu.html (15.6.2012) http://skola.amoskadan.cz/s_aj/AJpdf/agpdf/ag10i01.pdf http://skola.amoskadan.cz/s_aj/AJpdf/agpdf/ag10i01.pdf (15.6.2012)


Stáhnout ppt "22. základní škola Plze ň, Na Dlouhých 49, p ř ísp ě vková organizace Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost."

Podobné prezentace


Reklamy Google