Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0208 Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0208 Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0208 Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46 Jméno autora:Mgr. Martin Frolík Třída/ročník:3.A/ třetí ročník Datum vytvoření:06 / 2013

2 Vzdělávací oblast:Cizí jazyky Tematická oblast:Obchodní angličtina Předmět:Anglický jazyk Název učebního materiálu:Předpřítomný čas prostý Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Prezentace k zopakování znalostí a procvičení gramatiky. Prezentace podává přehled základních pravidel pro tvoření předpřítomného času prostého. Klíčová slova:Předpřítomný čas prostý Present perfect simple Druh učebního materiálu:prezentace

3 PRESENT PERFECT Introduction

4 PRESENT PERFECT děj, který začal v minulosti a dodnes trvá děj, který proběhl v minulosti, ale do současnosti má následek děj, který právě proběhl děj spojený s předložkami since a for děj spojený s příslovci času ever, never, already, so far, yet, just a still

5 PRESENT PERFECT Kladné věty podmět + have / has + příčestí minulé (-ed / 3.tvar) +...

6 PRESENT PERFECT Záporné věty podmět + haven´t / hasn´t + příčestí minulé (-ed / 3.tvar)

7 PRESENT PERFECT Otázky Have / has + podmět + příčestí minulé (-ed / 3.tvar) +...

8 PRESENT PERFECT Děj, který začal v minulosti a stále trvá I have lived in London for five years. She has been there for an hour. I haven´t seen him since the last week. How many Spielberg´s films have you seen?

9 PRESENT PERFECT Děj, který proběhl v minulost, ale do současnosti má následek She has broken her arm. They have closed the door.

10 PRESENT PERFECT Děj, který právě proběhl She has just arrived home. They have just called me.

11 PRESENT PERFECT Děj spojený s předložkami since a for She has been at home since the morning They have lived in this street for a year.

12 PRESENT PERFECT Děj spojený s příslovci času ever, never, already, so far, yet, just a still Have you ever been to London? She has never heard about us. They have already sent it.

13 PRESENT PERFECT Děj spojený s příslovci času ever, never, already, so far, yet, just a still I haven´t written her so far. She hasn´t paid for her dinner yet. They still haven´t answered.

14 Past simple x Present perfect PAST SIMPLE děj proběhl a skončil a nemá následek děj začal v minulost a teď již nepokračuje PRESENT PERFECT děj proběhl a skončil, ale má následek děj začal v minulosti a dodnes trvá

15 Past simple x Present perfect Past simple I broke my hand last year. (it is not broken now!) I cooked dinner yesterday. He opened the window. Present perfect I have broken my hand. (it is still broken!) I have cooked dinner. (so here it is…) He has opened the door. (it is still open)

16 PRESENT PERFECT BE CAREFUL !! She is at home since the morning. WRONG!  She has been at home since the morning. CORRECT!


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0208 Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_46."

Podobné prezentace


Reklamy Google