Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika 7 Tematický okruh Kapaliny Téma Archimédův zákon Název VY_32_INOVACE_2_23_archimeduv_zakon Určení 7. ročník Autor Mgr. Tomáš Bobál Vytvořeno Únor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. V prezentaci je objasněn Archimédův zákon.

2 Archimédův zákon Každé těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou Když se koupeme voda nás nadlehčuje… …dokonce bez problémů v bazénu udržíme kamaráda/kamarádku v náručí  Potopit do vody nafukovací balón jde velmi těžko… Kámen ponořený ve vodě v pohodě uneseme, ale když ho vyzvedneme z vody jakoby ztěžkl…

3 Výslednice sil směřuje vzhůru a to je právě ta nadlehčovací síla.
Archimédův zákon Kde se nadlehčovací síla v kapalině bere? Představme si krychli ponořenou ve vodě. Na každou její stěnu působí tlaková síla. Síla působící shora je ale menší než ta co působí zespodu, protože u horní stěny krychle je menší tlak než dole. Výslednice sil směřuje vzhůru a to je právě ta nadlehčovací síla. Tlakové síly kapaliny působící z levého i pravého boku na krychli jsou stejně velké, jejich výslednice je nulová. Také síly působící zepředu i zezadu na krychli mají stejnou velikost, mají nulovou výslednici.

4 Archimédův zákon Nadlehčovací síle říkáme vztlaková síla. Kdy bude velká a kdy malá – na čem to závisí? Která voda nás bude nadnášet více? Mořská, protože má větší hustotu. Větší hustota kapaliny → větší vztlaková síla. Který balón půjde hůře potopit? Ten velký, protože na něj bude působit větší vztlaková síla. Větší objem → větší vztlaková síla. Gravitační zrychlení Takto je člověk nadlehčován v Mrtvém moři, voda má díky rozpuštěné soli vysokou hustotu.

5 Kilogram na metr krychlový ( )
Archimédův zákon Vztlakovou sílu Fvz můžeme vypočítat ze vzorce: Vztlaková síla Newton (N) Hustota kapaliny Kilogram na metr krychlový ( ) Objem ponořené části tělesa Metr krychlový (m3) Gravitační zrychlení Newton na kilogram ( ) g = 10

6 Vztlaková síla působící na těleso ponořené v kapalině.
Archimédův zákon Pokud vzorec upravíme, dojdeme k zajímavému závěru: Tíhová síla působící na těleso z kapaliny o stejném objemu jaký má těleso ponořené v kapalině. Vztlaková síla působící na těleso ponořené v kapalině.

7 Těleso z kapaliny o stejném objemu, jako těleso do kapaliny ponořené.
Archimédův zákon Archimédův zákon: Vztlaková síla Fvz působící na těleso v kapalině je rovna tíhové síle FG, která by působila na kapalinu s objemem ponořené části tělesa. Těleso z kapaliny o stejném objemu, jako těleso do kapaliny ponořené. Fvz = FG

8 Musíme převést na základní jednotku!
Hydrostatický tlak Příklad 1: Jaká vztlaková síla působí na míč o objemu 6 litrů, který je zcela ponořen ve vodě?? Zápis: Výpočet: Musíme převést na základní jednotku! Odpověď: Na míč působí vztlaková síla o velikosti 60 N.

9 Archimédův zákon Použité zdroje:
RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, ISBN MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online] [cit ]. Dostupné z: Dead sea newspaper.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005 [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google