Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření TémaJaderný reaktor Název VY_32_INOVACE_1_27_jaderny_reaktor Určení9. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoÚnor 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Prezentace vysvětluje princip jaderného reaktoru.

2 Jaderný reaktor Jaderný reaktor je soustava, ve které může probíhat řízená řetězová reakce. Palivem je nejčastěji obohacený uran ve tvaru palivových proutků. Palivové články jsou poskládány z palivových proutků z obohaceného uranu.

3 Jaderný reaktor Funkci moderátoru a chladiva plní voda. Ve vodě je velký tlak, proto může mít teplotu až 300 ⁰C. Ochlazená voda Ohřátá voda Neutrony vzniklé štěpením zpomalí voda – moderátor. Zpomalené neutrony jsou pro další štěpení nejvhodnější. Neutrony vzniklé štěpením zpomalí voda – moderátor. Zpomalené neutrony jsou pro další štěpení nejvhodnější. Tlaková nádoba

4 Jaderný reaktor Výkon reaktoru se řídí regulačními tyčemi. V případě havárie řetězovou reakci zastaví havarijní tyče. Výkon reaktoru se řídí regulačními tyčemi. V případě havárie řetězovou reakci zastaví havarijní tyče. Regulační tyče se zasouvají shora mezi palivo. Pohlcují neutrony a tím reakci řídí. Pro případ havárie jsou nad palivem připraveny tyče havarijní, ty po zapadnutí mezi palivo reakci zastaví. VIDEO

5 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Václav HAVEL a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 9: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Fraus, 2007. ISBN 978-80-7238-617-8. 2.MICROSOFT CORPORATION. Obrázky a jiný obsah [online]. 2012 [cit. 2012-01-31]. Dostupné z: http://office.microsoft.com 3.PANTHER. Wwer-1000-scheme.png. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2005- 06-19 [cit. 2012-02-26]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wwer-1000-scheme.png 4.PressurizedWaterReactor.gif. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2007-06-29 [cit. 2012-02-26]. Dostupné z: Soubor:PressurizedWaterReactor.gif Jaderný reaktor


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAtomy a záření."

Podobné prezentace


Reklamy Google