Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

D E S Í T K A www.pavelpetr.cz Desítka 1.Jaký je rozdíl mezi § 420 a 420a? 2.Co je tzv. absolutní odpovědnost a uveďte příklady? 3.Co je to CONDITO SINE.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "D E S Í T K A www.pavelpetr.cz Desítka 1.Jaký je rozdíl mezi § 420 a 420a? 2.Co je tzv. absolutní odpovědnost a uveďte příklady? 3.Co je to CONDITO SINE."— Transkript prezentace:

1

2 D E S Í T K A www.pavelpetr.cz

3 Desítka 1.Jaký je rozdíl mezi § 420 a 420a? 2.Co je tzv. absolutní odpovědnost a uveďte příklady? 3.Co je to CONDITO SINE QUA NON v souvislostí s náhradou škody? 4.Co je teorie ekvivalence? 5.Je upravena maximální výše náhrady za vnesené věci, pokud ano jak a kde? 6.Co je to tzv. ztráta šance? 7.Kdo jsou to tzv. alternativní škůdci? 8.Co je tzv. ztráta na výdělku? 9.Jak je stanovena tzv. obvyklá cena ve smyslu § 443 ObčZ? 10.Jak rozumíte stavu tzv. ztížení společenského uplatnění?

4 Předpoklady subjektivní odpovědnosti Jednání (konání či opomenutí) Vznik škody Příčinná souvislost Protiprávnost Zavinění

5 Velorex jeanový… www.pavelpetr.cz Pan Vrána přijel se svým zánovním Velorexem na třídní sraz, který se konal po dvaceti letech od maturity v domě spolužáka Fredyho. Protože přijel poslední nezbylo mu než zaparkovat v zákazu stání. Sraz se konal v předvánoční době a všude bylo plno sněhu. Ze střechy domu pana Fredyho spadl velký kus ledu přímo na vůz Dalibora Vrány a došlo ke škodě ve výši 36 tis. Kč. Navrhněte postup.

6 25 Cdo 2264/2000 Počínat si ve smyslu § 415 obč. zák. tak, aby nedocházelo ke škodám, znamená též pečovat i o to, aby byla provedena opatření zamezující či snižující možnost sesuvu sněhu a pádu se střechy domu na veřejně přístupná místa (vozovka, chodník apod.) nebo alespoň na možnost takového nebezpečí v daném místě upozornit. Pro posouzení spoluzavinění poškozeného podle § 441 obč. zák. má význam okolnost, zda v místě, kde došlo ke škodě na zaparkovaném voze, bylo stání vozidel zakázáno či nikoliv. www.pavelpetr.cz

7 Cestou po modré.. www.pavelpetr.cz David byl náruživý turista. Nejraději chodil do CHKO Beskydy. Jednou na jaře se rozhodl v horách přenocovat a protože byla zima, rozdělal si ohýnek a usnul. Oheň se rozhořel a rozšířil tak, že popelem lehlo deset hektarů lesa. Navrhněte postup řešení.

8 Příklad David www.pavelpetr.cz Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny § 26 Základní ochranné podmínky chráněných krajinných oblastí (1) Na celém území chráněných krajinných oblastí je zakázáno a) zneškodňovat odpady mimo místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody, b) tábořit a rozdělávat ohně mimo místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody, c) vjíždět a setrvávat s motorovými vozidly a obytnými přívěsy mimo silnice a místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody, kromě vjezdu a setrvávání vozidel orgánů státní správy, vozidel potřebných pro lesní a zemědělské hospodaření, obranu státu a ochranu státních hranic, požární ochranu a zdravotní a veterinární službu, d) povolovat nebo uskutečňovat záměrné rozšiřování geograficky nepůvodních druhů rostlin a živočichů, e) používat otrávených návnad při výkonu práva myslivosti, f) stavět nové dálnice, sídelní útvary a plavební kanály, g) pořádat automobilové a motocyklové soutěže, h) provádět chemický posyp cest, i) měnit dochované přírodní prostředí v rozporu s bližšími podmínkami ochrany chráněné krajinné oblasti.


Stáhnout ppt "D E S Í T K A www.pavelpetr.cz Desítka 1.Jaký je rozdíl mezi § 420 a 420a? 2.Co je tzv. absolutní odpovědnost a uveďte příklady? 3.Co je to CONDITO SINE."

Podobné prezentace


Reklamy Google