Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je to multiatribut a jak se využívá? Zuzana Illková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je to multiatribut a jak se využívá? Zuzana Illková."— Transkript prezentace:

1 Co je to multiatribut a jak se využívá? Zuzana Illková

2 Co je to multiatribut a kdy se využívá? n Za normálních okolností smí každý atribut obsahovat pouze jeden údaj daného typu. Např. atribut typu Datum smí obsahovat pouze jedno datum. Chceme-li do tabulky zapsat dat několik, musíme k tomu vytvořit odpovídající počet atributů. Je však i jiná možnost: z atributu typu Datum udělat multiatribut - může obsahovat několik údajů téhož typu, je to tedy jakási tabulka v tabulce. n Tuto možnost lze s úspěchem použít např. v evidenci osob, kdy evidujeme i jejich děti: v tabulce si můžete vytvořit atribut Děti, který učiníme multiatributem. Potom můžeme do tohoto atributu zapsat jména jednoho, dvou, nebo více dětí, podle potřeby.

3 Postup při vytváření multiatributu v tabulce: n Otevření Win Base 6O2 n Vytvoření nové aplikace n Vytvoření tabulky n Zadání jména a typu atributů n Vyplnění tabulky n Prohlížení údajů v multiatributu

4 Jak postupovat? n Abychom mohli vytvořit multiatribut, musíme použít Win Base 6O2. n V tomto programu si vytvoříme tabulku, ve které se dá vysvětlit, co to je a kdy se používá multiatribut.

5 1. n Klikneme na vytvořit aplikaci, zadáme jméno pro novu aplikaci a dáme povel OK.

6 2. n Objeví se nám naše aplikace a nabídka, co vše můžeme vytvořit. My si vybereme tabulky a otevřít. Poté klikneme na tabulky a vytvořit.

7 3. n Pokud jste provedli kroky podle předchozích dvou bodů, zobrazilo se vám nyní okno (viz. obr.), ve kterém vytvoříte strukturu své nové tabulky. To znamená, že definujete atributy a jejich typy.

8 4. n Do prvního odstavce jméno atributu napíšeme Příjmení, Jméno a Děti. Do druhého typ atributu si vybereme Český řetězec (csstring). n Ještě se ale pozastavíme u atributu děti. V pravé části okna zatrhneme multiatribut a lze překročit viz. obr. n Poté souhlasíme s vytvořením tabulky a dáme ji název.

9 5. n Nyní si otevřeme naši tabulku a vyplňujeme údaje. Např. pod Příjmení - příjmení, za Jméno - jméno, ale u Dětí to bude trochu složitější. n Označíme si kolonku, do které chceme jména dětí vepsat a zmáčkneme ikonu - otevření okna s hodnotami multiatributu viz. obr.1 n Objeví se nám tabulka, do které děti začneme vpisovat, každé dítě má jeden řádek viz. obr. 2

10 6. n Okno potom zavřete pomocí jeho menu. n Všimněte si, že v tabulce je vidět vždy jen první údaj v multiatributu viz. obr. n Chcete-li si prohlédnout další, musíte si zobrazit okno výše popsaným způsobem viz. hodnoty složek.


Stáhnout ppt "Co je to multiatribut a jak se využívá? Zuzana Illková."

Podobné prezentace


Reklamy Google