Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu."— Transkript prezentace:

1

2 Co takhle DOTAZY?

3 OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu

4 K čemu tedy slouží dotazy? Y Dotazy jsou jednou z dalších možností, jak ve WinBase vyhledávat. Oproti obyčejnému vyhledávání mají dotazy několik výhod. Formulaci dotazu je možno uložit jako součást dané aplikace a používat jej libovolně. Výsledek dotazu (tady „odpověď“ na dotaz) je možno použít jako zdroj dat pro pohled. Y Základní zásada pro formulování dotazů - klade si podmínky, které musí jednotlivé atributy splňovat.

5 Vytvoření jednoduchého dotazu Y Dotaz začněte vytvářet tím, že v okně aplikace klikněte na tlačítko Dotazy a potom tlačítko Vytvořit. Změna se provádí tlačítkem Modifikovat. Když vytvoříte nový dotaz objeví se nejprve okno, ve kterém vyberete tabulku, ve které se bude hledat. Y (obr. 1)

6 Y Potom se zobrazí okno návrháře dotazů - to si nyní popíšeme. V levé horné části je oblast s nadpisem „SELECT“ - Výběr atributů. Do ní zapíšete atributy z tabulky, které chcete, aby se vyskytovaly v odpovědi na dotaz. Lze uvést všechny atributy, nebo jen některé. Vedle ní je oblast „FROM“ - Tabulky použité v dotazu. Tam je uvedena ta tabulka, kterou jste si vybrali pro dotaz. Vlevo dole je oblast s nadpisem „WHERE“-Výběrové podmínky.Tato oblast je nejdůležitější! Zde se zapisuji podmínky, které musí splňovat. Záznamy v odpovědi. Oblast vpravo dole má nadpis „ORDER BY“ - Uspořádání slouží k zadání kritérií, podle kterých se budou řadit záznamy v odpovědi na dotaz.(obr. 2)

7 YVYVYVYV oblasti „SELECT“ je možno použít několik agregovaných funkcí pomocí rozbalovacího seznamu ve sloupci Agr. K dispozici jsou tyto funkce: YSYSYSYSum - sečte hodnoty záznamů (obr. 3, 4) YAYAYAYAvg - spočítá průměrnou hodnotu v atributech v rámci každé skupiny (obr. 5, 6) YMYMYMYMax a Min - zjistí maximální a minimální hodnotu daného atributu (obr. 7, 8) YCYCYCYCount - zjistí počet záznamů, které mají v daném atributu vyplněnou nějakou hodnotu. Dá se použít např. na zjištění počtu pracovníků (obr. 9, 10)

8

9

10 Použití dotazu Y Hotový a uložený dotaz je možno použít jako zdroj dat pro pohled. Lze jej také tzv. přesměrovat na nový zdroj - otevřením modifikace (tlačítkem Modifikovat) a v menu položkou Zdroj dat - Dotaz. Y POZOR! Musí se dbát na to, aby odpovědí na dotaz byla tabulka, která se skládá z těch atributů, které jsou zobrazovány pohledem. Jinak WinBase nahlásí chybu.

11


Stáhnout ppt "Co takhle DOTAZY? OBSAH: Y 1) Co jsou to dotazy ve WinBase Y 2) Vytvoření jednoduchého dotazu Y 3) Použití dotazu."

Podobné prezentace


Reklamy Google