Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A."— Transkript prezentace:

1 17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A

2 Filtrování rychlý a snadný způsob práce s podmnožinou dat v oblasti
do určité oblasti zadáte filtr-zobrazí se pouze ty řádky které splňují kritéria zadaná pro daný sloupec v Excelu - dva příkazy sloužící k filtrování oblastí: Automatický filtr pro jednoduchá kritéria, který obsahuje také filtrování podle výběru. Rozšířený filtr pro složitější kritéria. Na rozdíl od řazení nedojde při filtrování ke změně uspořádání oblasti. Filtrování dočasně skryje řádky, které nechcete zobrazit.

3 Při filtrování řádků v aplikaci Excel je možné podmnožinu oblasti upravit, zformátovat, vynést v grafu nebo vytisknout, aniž by bylo nutné změnit uspořádání této podmnožiny nebo ji přesunout.

4 Řazení dat Dle abecedy nebo číselně
Řádky a sloupce se seřadí tak, aby údaje zůstaly provázeny. Dobré je mít tabulku automaticky naformátovanou (Domů | Styly | Formátovat jako tabulku). Pokud jste tabulku nenaformátovali automaticky, ale stejně chcete filtrovat data ve sloupci, pak klepněte na danou buňku ve sloupci a na kartě Domů ve skupině Úpravy klepněte na tlačítko Seřadit a filtrovat. V nabídce klepněte na příkaz Vlastní řazení. Excel do hlavičky tabulky přidá tlačítko s šipkou, pomocí něhož lze řadit.

5 Pak postupujte následovně:
Klepněte na šipku v buňce hlavičky sloupce tabulky. Rozevře se nabídka, v níž se zaměřte na horní část, kde jsou dvě možnosti řazení dat: Seřadit od nejmenšího k největšímu, nebo Seřadit od A do Z Seřadit od největšího k nejmenšímu, nebo Seřadit od Z do A Klepněte na jeden z těchto příkazů, lišit se bude podle toho, zda chcete řadit text nebo čísla. Excel tabulku seřadí a na tlačítku se šipkou v buňce hlavičky sloupce se objeví šipka směřující nahoru nebo dolů podle typu řazení.

6 Formuláře Pomocí formulářů, které jsou k dispozici v aplikaci Excel, můžete zadávat data do oblastí, seznamů nebo jiných databází. Můžete vytvářet formuláře určené k tisku nebo použití online, včetně formulářů určených k otevření přímo v aplikaci Excel nebo k umístění na webových stránkách. Data ve formulářích online můžete získat a uspořádat pomocí sešitu aplikace Excel nebo jiné aplikace či databáze.

7 Předdefinované formuláře pro data aplikace Excel.
Pro oblasti nebo seznamy na listech aplikace Excel můžete zobrazit datový formulář, který umožňuje zadávat nová data, vyhledávat řádky podle obsahu buňky, aktualizovat data a odstraňovat řádky z oblasti nebo seznamu. Vytvoření vlastního formuláře v aplikaci Excel.      Vytvořené formuláře aplikace Excel lze vytisknout nebo používat v režimu online. Součástí formulářů online mohou být ovládací prvky, například tlačítka s možnostmi a rozevírací seznamy. Formulář online můžete zamknout tak, aby bylo možné zadávat data pouze do určitých buněk. Ověřením dat se můžete ujistit, že uživatelé zadávají pouze typy dat požadované formulářem.

8 Podmíněné formátování
Umožňuje zpřehlednit data nebo upozornit na chybu Jak nastavit podmínku formátování Označíme požadovanou oblast. Přes kartu Domů - Podmíněné formátování vybereme Správa pravidel... Přes Nové pravidlo... Typ pravidla zvolíme Určit buňky k formátování pomocí vzorce. a vzorec zadáme: 1. Podmínka=ŘÁDEK()=POLÍČKO("Řádek") 2. Podmínka=SLOUPEC()=POLÍČKO("Sloupec")

9 Vybereme z nabídky Formát ->Podmíněné formatování ...
Zvolíme a nakonfigurujeme požadované podmínky (škoda že jde nastavit jen tři) Co lze nastavovat: hodnota buňky je mezi není mezi je rovno není rovno je větší než je menší než je větší než nebo rovno je menší než nebo rovno vzorec

10 Export a import dat Existují dva způsoby importu dat z textového souboru pomocí aplikace Excel: můžete otevřít textový soubor, nebo ho můžete importovat jako oblast externích dat. Chcete-li exportovat data z aplikace Excel do textového souboru, použijte příkaz Uložit jako.

11 Existují dva běžně používané formáty textových souborů:
textové soubory s oddělovači, ve kterých je každé pole textu odděleno tabulátorem textové soubory s hodnotami oddělenými čárkou, ve kterých čárka odděluje každé pole textu Znak oddělovače v souborech s oddělovači i v textových souborech lze změnit. Je to vhodné například v situacích, kdy je třeba se ujistit, že operace importu nebo exportu proběhne požadovaným způsobem.

12

13

14


Stáhnout ppt "17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google