Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: 10.9.2012 ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: 10.9.2012 ICT2/1/3/13 WORD - tabulky."— Transkript prezentace:

1 VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: 10.9.2012 ICT2/1/3/13 WORD - tabulky

2 Obsah prezentace: 1) Základní tvorba tabulky – přes nabídku Wordu. 2) Psaní textu v tabulce 3) Změna šířky a výšky buněk v tabulce 4) Barvy v tabulce

3 Základní tvorba tabulky – přes nabídku Wordu 1)Pokud přesně víme, jak má tabulka vypadat, nejlepší způsob je vytvořit ji pomocí hlavní nabídky Wordu. 2)V hlavní nabídce Wordu klikneme na položku Tabulka. 3)V otevřené nabídce zvolíme položku Vložit. 4)Zobrazí se nám další nabídka, v ní klepnete na položku – Tabulka.

4 5) Word zobrazí okno Vložit tabulku s nabídkou parametru pro vytvoření nové tabulky. 6) Nejdůležitějšími prvky je Počet sloupců a Počet řádku. 7) Doplníme požadovaný počet sloupců a řádku budoucí tabulky. 8) Už můžeš kliknout na OK – tabulka bude vytvořena.

5 Okno Vložit tabulku obsahuje i další prvky, které pro základní vytvoření tabulky nejsou nutné. Jedná se o prvky:  Pevná šířka sloupce – tato volba je nastavena při vytváření tabulek na celou šířku stránky a jednotlivé sloupce budou velikostně rovnoměrně rozděleny.  Přizpůsobit obsahu – tabulka bude vytvořená s požadovaným počtem řádku a sloupců, ale šířka sloupců bude nejmenší -sloupce budou úzké.

6 Šířka každého sloupce se bude zvětšovat při psaní do sloupců.  Přizpůsobit oknu – volba určená především pro tabulky a dokumenty, u kterých se předpokládá převod do HTML formátu, resp. internetové stránky.

7 Psaní textu v tabulce  Po políčkách v tabulce se pohybujeme kurzorovými šipkami na klávesnici, nebo myší – kliknutím do požadované buňky.  Každá buňka se chová jako samostatný prostor pro text.  V každé buňce tabulky můžeme nastavit - jinou velikost písma, jiné zarovnání, odlišné stínování a každá buňka muže mít dokonce i jinou tloušťku a styl čáry.

8  Při všech úpravách je postup stejný jako při práci s textem.  Jednotlivé buňky v tabulce mohou být označovány do bloku a data kopírována nebo přesouvána.

9 Změna šířky a výšky buněk v tabulce  Pokud šířka buněk nevyhovuje našim představám, je nutné se naučit s tabulkou pracovat, upravovat ji, měnit její vzhled.  Každý sloupec lze zužit nebo rozšířit pouhým tahem myši.  Nastavíme se myš na hranici dvou buněk ( na svislou čáru).  V okamžiku, kdy se kurzor myši změní na „oboustrannou šipku“, stiskneme a držíme levé tlačítko myši.

10 Změna šířky a výšky buněk v tabulce  Tažením vlevo nebo vpravo změníme šířku sloupce.  Na požadovanou velikost šířky sloupce uvolníme tlačítko myši.  Stejným způsobem postupujeme i při změně výšky řádku v tabulce.  U řádku musíme uchopit vodorovnou čáru.

11 Barvy v tabulce  V tabulce lze měnit i barvu pozadí buněk, každá buňka muže mít jinou barvu pozadí.  Označíme buňku, u které chceme změnit barvu pozadí.  Na panelu nástrojů Tabulky a ohraničení klikneme na ikonu kyblík“ na šipku směrující dolu.  Word otevře nabídkou barev k použití.  Vyber si barvu a klepni na ni.

12 Barvy v tabulce  Grafická úprava tabulky a celého dokumentu je pro výsledek práce velmi důležitá.

13 Úkoly: 1. Vytvoř tabulku ve Wordu. 2.


Stáhnout ppt "VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: 10.9.2012 ICT2/1/3/13 WORD - tabulky."

Podobné prezentace


Reklamy Google