Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části."— Transkript prezentace:

1 MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD

2 Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části textu. Důvod: nebudeme posléze muset otrocky každou část textu formátovat zvlášť, postačí nám vždy najít námi nadefinovaný styl, kliknout a text se nám sám přeformátuje.

3 Proč dále používáme styly? Píšeme-li práci, která obsahuje: více kapitol, subkapitol, obrázky, grafy, tabulky, apod. Pro každou stejnou úroveň nadpisu budeme používat stejný styl. V této práci pak budeme chtít udělat obsah, seznam obrázků, rejstřík, apod. Díky stylům bude tato konečná fáze jednodušší.

4 TVORBA STYLU: KROK 1 V horizontální nabídce klikneme na „FORMÁT“ Zde zvolíme položku „Styly a formátování“ Pokud se nám položka „STYLY“ nezobrazí ihned, klikneme na dvojitou šipku směřující dolů a počkáme, až se nám nabídka rozroluje a zobrazí celá.

5 TVORBA STYLU: KROK 2 Klikneme na „nový styl“ Tímto krokem se nám otevře nové okno, do tohoto okna budeme doplňovat další parametry, které náš styl bude muset splňovat.

6 TVORBA STYLU: KROK 3

7 TVORBA STYLU: KROK 5 Kliknutím na tlačítko formát, můžeme styl dále dopilovávat Můžeme měnit např. další parametry písma, zvolit jazyk, rámeček, aj. Zkusme kliknout na „písmo“

8 TVORBA STYLU: KROK 6 Ve stylu chceme: název A1 písmo ARIAL velikost 12 tučnou kurzívu VŠECHNA PÍSMA VELKÁ

9

10 TVORBA STYLU: KROK 7 Jakmile budu mít nadefinováno vše okolo písma, potvrdím nastavení kliknutím na klávesu OK.

11 TVORBA STYLU: KROK 8 V této tabulce si zkontrolujeme parametry našeho nového stylu: Název, Typ, sklon, barva písma, Velikost, Náhled v bílém okně (tak bude náš styl vypadat). Pokud vše souhlasí, klikneme na OK

12 TVORBA STYLU: Dokončení Opět jsme se vrátili do původní výchozí tabulky, s tím rozdílem, že náš nový styl „A1“ byl přidán do šablony již nadefinovaných stylů.

13 AKTIVACE NOVÉHO STYLU „A1“ Tu část textu, pro kterou chci použít styl A1 vyberu do bloku (tzv. začerním) V nabídce stylů kliknu na název našeho stylu (např. A1)

14 SAMOSTATNÉ CVIČENÍ…

15 Úkol č. 1 – zdroj článku Na internetové stránce http://www.ceskenoviny.cz zkopírujte pomocí funkce CTRL+C článek http://www.ceskenoviny.cz Pomocí funkce CTRL+V jej vložte do prázdného dokumentu MS WORD Vymyslete název tohoto článku a název napište nad tento článek

16 Tvorba stylu pro nadpis článku Pro nadpis článku nadefinujte NOVÝ STYL, pro tento styl: Název stylu: B1, Parametry: Písmo: ARIAL, Velikost 14,tučné, kurzíva, všechna velká, Barva červená Aktivujte tento styl (tzn. použijte tento styl pro nadpis článku)

17 Uložte Vaši práci do složky dokumenty

18 Název „MP2LEKCE“

19 Děkuji za pozornost a příští úterý nashledanou!


Stáhnout ppt "MP- LEKCE 2 – STYLY V MS WORD. Styly a důvody použití stylu Nadefinujeme si „šablonu“ pro určitý typ písma, kterou budeme chtít používat i v další části."

Podobné prezentace


Reklamy Google