Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

X EXEL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "X EXEL."— Transkript prezentace:

1 X EXEL

2 Excel patří do skupiny programů, které se říká tabulkové procesory
Pokud umíte pracovat např. s MS Wordem, budete moci zkušenosti využít a rychle se zorientujete.

3 Prostřednictvím nabídky Zobrazit — Panely nástrojů můžeme zobrazení panelů vypínat a zapínat nebo vytvořit panely vlastní. Rovněž jednotlivá tlačítka na panelech lze přidávat, rušit či přemisťovat.

4 Sešit, list, tabulka, buňka
dokument ,který vytváříme programem Excel, je označován jako sešit. Stejně jako běžný sešit, má i sešit Excelu několik listů. Libovolný list zobrazíme v okně klepnutím myši na jeho záložku na dolním okraji okna nebo pomocí klávesnice klávesovými zkratkami Ctrl + PgUp a Ctrl + PgDn. Záložky listů, které nejsou vidět, zobrazíme pomocí šipek v levém dolním rohu okna sešitu.

5 Na každém listě nového sešitu je stejná prázdná tabulka
Na každém listě nového sešitu je stejná prázdná tabulka. Sloupce tabulky jsou označeny písmeny A, B, C, .., řádky čísly 1, 2, 3, Jednotlivá políčka tabulky se v tabulkových procesorech nazývají buňky Po buňkách tabulky se pohybujeme buď pomocí myši nebo kláves pro pohyb kurzoru. Z kteréhokoli místa tabulky na začátek, tj. buňku přemístíme pomocí Ctrl + Home. Na konec tabulky, se dostaneme pomocí Ctrl + End.

6 Označování buněk V tabulce je vždy právě jedna buňka aktuální. Je zvýrazněná silným orámováním Aktuální buňku vybíráme buď kliknutím levým tlačítkem myši na příslušnou buňku nebo z klávesnice pomocí kláves se šipkami. Mnoho příkazů Excelu můžeme provádět pro více buněk najednou. Před zadáním příkazu je třeba buňky, na které se má příkaz, označit. Označení úseku buněk myší Levým tlačítkem klikneme na jeden z rohů budoucí oblasti (tím určíme aktuální buňku), necháme levé tlačítko stisknuté a táhneme myší tak, aby se nám zvýraznila požadovaná oblast.

7 Označení sloupců, řádků, celé tabulky
Celý sloupec či řádek tabulky vybereme kliknutím levým tlačítkem myši na jeho jméno (záhlaví). Celou tabulku označíme tlačítkem v levém horním rohu tabulky.

8 Více sousedních sloupců (řádků) vybereme tak, že označíme první sloupec (řádek), držíme stisknuté levé tlačítko a táhneme přes tlačítka se jmény dalších sloupců (řádků). Velikost označené oblasti můžeme změnit jak myší, tak i klávesami, ale vždy se současným stiskem klávesy Shift. Aktuální buňku přesuneme v rámci vybraného úseku klávesami Enter nebo Tab, případně Shift + Enter nebo Shift + Tab.

9 Vkládání dat do označené oblasti
Vkládání dat do označené oblasti .Zapisování údajů do tabulky je jednoduché. Buňku, do které chceme zadávat údaje, zvolíme za aktuální a začneme Opravy dat -Oprava dat se provádí vždy v aktuální buňce. Můžeme v buňce textový kurzor přesouvat kurzorovými klávesami a data v buňce editovat. Opravu obsahu buňky buď potvrdíme tlačítkem nebo klávesou Enter nebo zrušíne tlačítkem nebo klávesou Esc. Mazání dat Obsah aktuální buňky vymažeme stiskem klávesy Del. Chceme-li smazat více buněk najednou, označíme je nejprve jako oblast, a pak teprve stiskneme klávesu Del .

10 Úpravy tabulky  Vkládání a rušení řádků a sloupců tabulky Chceme-li před řádek, sloupec aktivní buňky vložit jeden prázdný řádek, sloupec, použijeme volbu Vložit — Řádky. Vložit — Sloupce z nabídkového menu. Chceme-li vkládat více než jeden řádek, sloupec, pak označíme tolik řádků, sloupců, kolik potřebujeme . Tento počet vybraných řádků, resp. sloupců bude vložen před první řádek, sloupec . Chceme-li řádek, sloupec z tabulky odstranit, zvolíme nabídku Úpravy — Odstranit... z nabídkového menu. Chceme-li pouze smazat obsah řádku, sloupce, volíme Úpravy — Vymazat.

11 UKÁZKA PRÁCE ŽÁKŮ

12 VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ
ZÁKLADNÍ VZDĚLÁVÁNÍ, INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE, 1. STUPEŇ ZŠ Autor prezentace Mgr. Hana Nová Využito : obrázky-práce žáků


Stáhnout ppt "X EXEL."

Podobné prezentace


Reklamy Google