Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013."— Transkript prezentace:

1 support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013

2 Vítejte v tutoriálu EBSCO Discovery Service (dále jen EDS). EDS Vám umožňuje vyhledávání v celém fondu Vaší knihovny prostřednictvím jednotného customizovatelného rozhraní. V tomto návodu se podíváme, jakým způsobem provádět jednoduché vyhledávání podle klíčových slov a ukážeme si některé zásadní funkce, které EDS umožňuje. Rovněž se podíváme na nástroj EBSCOhost Intgrated Search, který může být do EDS také implementován. Jelikož rozhraní EDS je customizovatelné jeho administrátorem, některé detaily se mohou lišit.

3 Začněme vyhledáváním jednoduchého pojmu Global Warming v okně pro jednoduché vyhledávání. Abyste viděli všechny použitelné vyhledávací nástroje, klikněte na odkaz Možnosti vyhledávání (Search Options).

4 V nástrojovém panelu Možnosti vyhledávání (Search Options), je několik možností, jak upravit vlastnosti vyhledávání. Zaškrtnutím pole Katalog NK (Catalog Only) omezíte vyhledávání pouze na takové výsledky, které jsou k dispozici v rámci knihovního fondu přístupném skrze katalog Vaší knihovny. Limiter K dispozici v knihovním fondu (Available in Library Collection) omezuje výsledky pouze na takové, které jsou k dispozici online ve formě plného textu (v databázích EBSCO, elektronických časopisech, institucionálním repozitáři atd.) nebo takové dokumenty, které jsou fyzicky dostupné v rámci knihovny.

5 Limiter Lokace (Location) umožňuje limitovat vyhledávání pouze na takové dokumenty, které jsou dostupné na konkrétním místě či pobočce knihovny. Vyberte požadovanou lokaci a potvrďte talčítkem Hledat (Search).

6 Následně se zobrazí seznam nalezených výsledků. V případě dostupnosti plného textu klikněte na příslušný odkaz pod záznamem dokumentu. Podrobný záznam můžete vidět po kliknutí na titulek dokumentu, nebo přejetím myší přes malou ikonu vpravo od titulu dokumentu. Záznamy mohou také obsahovat informaci o aktuální dostupnosti dokumentu v katalogu instituce.

7 Na obrazovce seznamu výsledků je několik možností, jak pozměnit vyhledávání. Použitím limiterů v levé části stránky v panelu Upřesnit výsledky (Refine your results) nebo využitím některých faset lze dle potřeby filtrovat nalezené výsledky. Zároveň můžete seznam výsledků limitovat podle Zdroje obsahu (Content Provider). Klikněte na Zobrazit další (Show More) pro zobrazení všech možností.

8 Při využívání limiterů a faset při vyhledávání se každé zvolené kritérium zobrazí v horní části levého panelu. Kliknutím na zobrazený termín tezauru v tomto okně provede vyhledávání pouze tohoto pojmu. Pro zrušení vybraného kritéria postačí kliknutí na symbol, kterým systém odstraní daný limiter.

9 Podrobný záznam obsahuje základní údaje o dokumentu a odkaz na plný text (je-li k dispozici). V panelu po pravé straně můžete využít některé funkce, jako například tisk dokumentu, odeslání plného textu e-mailem, uložení citace, či její export do některého z citačních manažerů (Zotero, EndNote, apod.). Jedná-li se o dokument ve fyzickém fondu knihovny, lze se jednoduše přemístit do jeho záznamu v katalogu „Link to catalog record“ v levé části. Tam také naleznete signaturu dokumentu a údaje o dostupnosti jednotky.

10 Jestliže je EBSCOhost Integrated Search součástí Vašeho EBSCO Discovery Service, naleznete panel Integrated Search po pravé straně okna v seznamu výsledků.

11 Při vyhledávání klíčových slov se automaticky zobrazí nejprve záznamy dokumentů obsažených v databázi Discovery Service instituce. Panel integrovaného vyhledávání zobrazuje další dostupné zdroje. Pokud je zdroj zobrazen jako odkaz, jsou k dispozici nalezené záznamy, které lze zobrazit. Je-li název zdroje v šedé barvě, nejsou k dispozici žádné záznamy k zadanému dotazu. Pro více informací o konkrétním zdroji najeďte kurzorem na malou ikonku za popisem zdroje. Pokud chcete zobrazit záznamy z některého z těchto zdrojů, označte je v okénku nalevo od jejich názvu a klikněte na Update ve spodní části panelu. Kliknutím na Zobrazit vše (Show all) zobrazíte všechny integrované informační zdroje použité pro vyhledávání.

12 Seznam nalezených dokumentů lze filtrovat podle konkrétního informačního zdroje po kliknutí přímo na vybraný zdroj (pokud je zobrazen jako odkaz). Pokud je dostupný plný text k vybranému dokumentu v rámci externího zdroje, zobrazí se odkaz Načíst plný text (Retrieve Full Text) pod záznamem daného dokumentu.

13 Pro zobrazení více informací o integrovaném vyhledávání najeďte kurzorem myši na ikonu vedle odkazu Podrobnosti (Details) v horní části panelu integrovaného vyhledávání. První tabulka zobrazuje informace o počtu nalezených výsledcích v EBSCO Discovery Service a o času zpracování požadavku. Druhá tabulka zobrazuje informace o vyhledávání ve všech dalších zdrojích použitých při vyhledávání.

14 Záznamy dokumentů z vyhledávání v Discovery Service lze uložit do vlastní personalizované schránky My EBSCOhost. Přidáme-li záznamy pocházející z integrovaného vyhledávání, budou uloženy do podsložky Jiné zdroje obsahu (Other Content Sources).

15 EBSCO Discovery Service také obsahuje okno pro Rozšířené vyhledávání. To umožňuje vyhledávat v jeden čas různá klíčová slova v různých datových polích. Zadejte pojmy do vyhledávacích polí, vyberte pole, ve kterých hodláte jednotlivé pojmy vyhledávat. Dále již stačí kliknout na tlačítko Hledat (Search).

16 Kdykoliv v průběhu vyhledávání lze kliknout na odkaz Nápověda (Help), který v novém okně otevře přehledný a sofistikovaný systém nápovědy.

17 Pro více informací prosím navštivte adresu: http://support.ebscohost.com/


Stáhnout ppt "Support.ebsco.com EBSCO Discovery Service Tutoriál 3. ledna 2013."

Podobné prezentace


Reklamy Google