Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tutoriál Lokátor publikací AtoZ ~ Administrativní rozhraní

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tutoriál Lokátor publikací AtoZ ~ Administrativní rozhraní"— Transkript prezentace:

1 Tutoriál Lokátor publikací AtoZ ~ Administrativní rozhraní http://support.ebsco.com/training/resources.php

2 Vítejte v tutoriálu zaměřeném na aktualizaci Vašich kolekcí v administrativním modulu nástroje Lokátoru publikací AtoZ. Nejprve je nutné se přihlásit při použití Vašich přihlašovacích údajů na adrese http://admin.atoz.ebsco.com. Po úspěšném přihlášení se zobrazí výše uvedené okno. http://admin.atoz.ebsco.com

3 Přidávání a editace kolekcí předplatného v elektronické formě lze provádět přes sekci Title Wizard a níže uvedené dva odkazy. Title Wizard umožňuje práci s předdefinovanými balíky a tituly spravovanými ze strany společnosti EBSCO. Vlastní seznamy titulů, popřípadě manuální změny již nadefinovaných titulů lze provádět skrze volbu Download and Upload. Nejprve se podíváme na množnost práce s předdefinovanými seznamy titulů.

4 Pro přidávání nadefinovaných balíků lze postupovat po třech úrovních: Vendor selection – výběr vydavatelů a poskytovatelů obsahu Package selection – výběr předdefinovaných balíků Title selection – výběr konkrétních titulů Začít lze na kterékoliv úrovni, nicméně při editaci se vždy pokračuje v sekcích shora dolů. Tedy v případě, že začneme s přidáváním titulů na úrovni balíků předplatného, dalším krokem bude editace titulů.

5 Na úrovni vydavatelských balíků se seznamy zobrazují dle jednotlivých vydavatelů v abecedním řazení. U každého vydavatelského balíku či databáze je uveden také počet titulů dostupných v plném textu. K třetímu kroku se dostaneme opět kliknutím na tlačítko Continue. Na úrovni vydavatelů je nutné vybrat, které vydavatelské balíky hodláme přidávat. V následující úrovni vydavatelských balíků se zobrazují jen pro ty vydavatele, kteří byli vybráni. Po vybrání titulů postačí potvrdit tlačítkem Continue na začátku/konci seznamu. Číslo vedle názvu vydavatele označuje počet předdefinovaných balíků ve znalostní bázi AtoZ. Seznam vydavatelských balíků pak lze zobrazit kliknutím na odkaz Details.

6 V třetí fázi editace titulů je možné vyhledat kterýkoliv zdostupných titulů v rámci znalostní báze AtoZ. Tituly je možné hledat buď dle názvu nebo identifikátorů (ISSN, ISBN). U každého titulu se pak pod základními identifikačními údaji zobrazují vydavatelé a vydavatelské balíky, skrze které je daný titul dostupný, a to včetně informace o plnotextovém pokrytí (případně zpoždění dostupnosti plného textu). Zaškrtnutím konkrétního zdroje je titul přidán. Následně lze vyhledat další tituly, případně dokončit editaci tlačítkem Finish.

7 Druhou možností je již zmiňovaná manuální editace již přidaných titulů nebo přidávání vlastních, které se ve znalostní bázi nemusejí nacházet. V takovém případě postačí v menu Title Wizard zvolit možnost Download/Upload. V možnosti pro stažení nadefinovaného seznamu publikací Vaší instituce doporučujeme zvolit variantu stažení ve formátu Excel (Unicode). Před stažením lze zvolit, která pole budou uvedena a zda bude stažen jen seznam titulů spravovaných ze strany EBSCO (Managed), Vámi definovaných titulů (Custom) nebo obou zároveň (Managed and Custom).

8 Výše je uveden příklad seznamu s vyplněním polí pro zpětné nahrání do systému AtoZ. Pro zjednodušení je možné při nahrávání uvést jen ta pole, u kterých je prováděna nějaká změna. Při nahrávání seznamu titulů do AtoZ je nutné dodržet následující: - Formát dokumentu – Unicode (.txt nebo.csv) - Označení polí v prvním řádku - Minimální povinná pole: Title (název periodika) TitleSort (název bez případného členu A/An/The aj. na začátku) Source (zdrojový vydavatelský balík) URL (URL do archivu titulu) PrintISSN/PrintISBN OnlineISSN/PrintISBN CustomCoverageBegin (První dostupné číslo v elektronické podobě v plném textu) CustomCoverageEnd (poslední dostupné číslo v elektronické podobě v plném textu) IsCustom (Jedná se o manuálně nastavený titull) Display (Titul se bude zobrazovat v uživatelském rozhraní)

9 Pro každý titul, u něhož dochází ke změně ponechte hodnoty v polích LinkId a ResourceId beze změn. Na základě toho AtoZ dohledá existující nadefinované tituly a provede změny. Jsou-li daná pole prázdná, systém přidá nový titul. Source – na základě této hodnoty bude nadefinován název vydavatelského balíku v sekci Index v AtoZ. IsCustom – Pokud provádíte jakékoliv změny, je třeba zadat hodnotu Y, aby systém neprováděl nadále jakékoliv změny automaticky. Delete – Zadejte hodnotu Y, pokud chcete titul odstanit Display – Zadejte hodnotu Y, aby se daný titul zobrazoval v uživatelském rozhraní

10 Pro zpětné nahrání seznamu editovaných/přidávaných/odebíraných titulů postačí jen vybrat uložený soubor ve formátu.txt nebo.csv v kódování Unicode z Vašeho počítače a potvrdit tlačítkem Upload.

11 Další možností editace nadefinovaných titulů je Collection Editor, kde lze procházet tituly a měnit některé informace o nich. Po kliknutí na odkaz se otevře nové okno, ve kterém lze tituly procházet. V jeho levé části se nachází možnost procházet nadefinoavné vydavatele a vydavatelské balíky, případně v levém horním rohu vyhledat titul publikace podle názvu nebo ISSN/ISBN čísla.

12 Po vyhledání konkrétního titulu nebo vydavatelského balíku pak lze změnit údaje o dostupnosti plného textu oproti původní definici skrze vydavatelský balík. Následně lze uložit nastavení pomocí odkazu Save.

13 Kliknutím na odkaz FAQ v pravém horním rohu zobrazíte další informace k AtoZ na EBSCO Support Site.

14 Více informací naleznete na webových stránkách uživatelské podpory EBSCO Support Site. http://support.ebsco.com


Stáhnout ppt "Tutoriál Lokátor publikací AtoZ ~ Administrativní rozhraní"

Podobné prezentace


Reklamy Google