Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com."— Transkript prezentace:

1 Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com

2 Vítejte v tutoriálu zaměřeném na možnosti přizpůsobení EBSCO Discovery Service (EDS) pro administrátory knihovny. Zde si ukážeme některé možnosti, jak lze nastavit EDS profil na míru dané knihovně. Jelikož každá knihovna má jiné potřeby, EDS vychází vstříc a nabízí množství malých úprav a funkcí, které lze využít. Díky tomu je každá instalace EDS ojedinělá.

3 S využitím robustního vyhledávacího nástroje prohledává EDS stovky informačních zdrojů naráz. Administrátor knihovny může pomoci uživateli v orientaci přizpůsobením dvou základních nastavení na výchozí stránce. Prvním je menu, kde uživatel specifikuje, zda hodlá hledat klíčová slova, jméno autora nebo název dokumentu. Druhým je možnost specifikace vědní disciplíny z téměř 70 možností.

4 Pro aktivaci těchto možností se přihlašte do Vašeho EDSadmin profilu, zvolte profil EDS a v sekci Searching naleznete výše zvýrazněné možnosti. Zobrazení disciplín pro výběr je ve výchozím nastavení aktivované. Ke změně nastavení zobrazení disciplín lze zvolit možnost Modify.

5 Výběr disciplín pro zobrazení může být především přínosem pro specializované knihovny s jasně vymezeným zaměřením. Například v lékařských institucích lze aktivovat možnost Default On pro obory, které jsou v tomto případě relevantní. Díky tomu budou uživatelé automaticky vyhledávat v těchto tématech.

6 Pro uživatele je důležité, jakým způsobem může prohledávat dostupný obsah. V průběhu nastavení profilu EDS lze zvolit, které databáze budou aktivně prohledávané. Na základě seznamu databází a zdrojů předplácených v době konfigurace je definována množina prohledávaných zdrojů obsahu. Po nastavení profilu však může docházet k určitým změnám. U každého nového zdroje dostupného v rámci EDS, může také automaticky docházet k jeho přidání v rámci Vašeho profilu. EBSCOadmin však umožňuje s tímto seznamem jednoduše pracovat.

7 Pro změnu v seznamu zdrojů obsahu postačí zvolit sekci Databases. Odtud můžete manuálně přidávat/odebírat obsah aktivně prohledávaný ve Vašem profilu EDS. Nad samotným seznamem pak je možnost pro aktivaci/deaktivati automatického přidávání nově dostupného obsahu. Výchozí nastavení tohoto okna je zobrazení seznamu pro aktivované zdroje. Zobrazení lze změnit rovněž nad začátkem seznamu po levé straně.

8 Obsah indexovaný v EDS indexu je klíčovým prvkem celé Discovery služby. Nicméně profile lze nastavit tak, aby integroval i některé další služby či funkce dostupné ve Vaší instituci. V tomto případě lze funkce přidávat pomocí dvou možností Enhanced Catalog Records a Widgets. Tzv. Widgety mohou být zobrazovány v pravé straně seznamu výsledků, nebo v okně Podrobného záznamu.

9 V sekci Viewing Results můžete ektivovat/deaktivovat možnost Enhanced Catalog Records. Tato funkce zahrne zobrazení doplňujících informací k Vašim záznamům z knihovního katalogu, jako například jiné formáty a edice, recenze titulu, nalezení obsahově podobných titulů a anotací v Literary Reference Center. Informace se zobrazují vždy k jednotce, kterou uživatel právě v EDS prohlíží. Přidání či editaci widgetu lze provádět před možnost Modify v kolonce Widgets.

10 Pro přidání widgetů do EDS profilu je nutné nejprve vybrat, kde se konkrétní widget bude zobrazovat. Následně lze přidat widget vybráním možnosti Add Item.

11 Při vytváření widgetu lze využít formátu iFrame URL nebo HTML kódu přes možnost Custom HTML. Na základě tohoto výběru lze následně zadat potřebné údaje k nastavení widgetu. Přidáváte-li widget z knihovny widgetů na EDS Wiki, pak u zdrojových kódů naleznete rovněž doplňující informace o ostatních polích.

12 Doplňující informace mohou být zobrazovány také v horní nástrojové liště profilu EDS v každém okně během prohlížení a vyhledávání. Díky tomu lze integrovat další zdroje a důležité odkazy v knihovně, jako například odkaz do Lokátoru publikací AtoZ, nebo například odkaz ke službe Zeptejte se knihovny.

13 Změna nástrojové lišty může být provedena v sekci Branding, kde lze odkazy jak přidávat, tak také odebírat.

14 Modul EBSCOadmin nabízí také další možnosti přizpůsobení Vašeho profilu EDS včetně brandingu a dalších. Více informací můžete nalézt na Stránce podpory uživatelů EBSCO – http://support.ebscohost.com http://support.ebscohost.com

15 Kdykoliv při využívání modulu EBSCOadmin můžete také kliknout na odkaz Help v pravém horním rohu okna pro zobrazení témat nápovědy.

16 Více informací naleznete na webových stránkách podpory společnosti EBSCO Support Site http://support.ebsco.com


Stáhnout ppt "Tutoriál EDS možnosti přizpůsobení Pro administrátory support.ebsco.com."

Podobné prezentace


Reklamy Google