Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES."— Transkript prezentace:

1 VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES

2 VYHLEDÁVÁNÍ přihlášení Pokud chcete vyhledávat přes portál XERXES je nutné se přihlásit. Pokud jste student nebo zaměstnanec UTB, přihlaste se pomocí svého uživatelského jména a hesla do Novellu.přihlásit Pokud jste externista, klikněte na "Jsem host". Bohužel jako externista nemáte možnost prohledávat licencované zdroje.

3 VYHLEDÁVÁNÍ vyhledávací pole Vyhledávat lze maximálně ze dvou polí, které je možné spojit operátory „a, nebo, bez“. Vyhledávat můžete podle názvu, autora, předmětu, ISBN, ISSN a roku. Rychlé vyhledávání můžete realizovat vepsáním klíčových slov do vyhledávacího pole. Po kliknutí na „vyhledat“ zahájí XERXES hledání v pěti základních zdrojích: Primo Central, Katalog knihovny, SCOPUS, Academic Search Complete (EBSCO) a ProQuest Central

4 VYHLEDÁVÁNÍ dle předmětu / formátu Vyhledávání můžete omezit dle oboru nebo dle formátu. Tato dvě omezení nelze kombinovat.

5 VYHLEDÁVÁNÍ výběr zdrojů Jakmile zvolíte konkrétní obor, nabídne se množina doporučených oborových databází. Můžete si zvolit také další užitečné zdroje z nabídky. Maximálně lze vyhledávat v deseti zdrojích.

6 VYHLEDÁVÁNÍ spojení se zdroji Vyhledávání chvíli trvá. Jeho průběh můžete sledovat v tabulce níže. Zde se také zobrazuje, kolik záznamů bylo nalezeno v konkrétním zdroji. Pokud konkrétní databáze nezareaguje na požadavek na vyhledávání dostatečně rychle, zobrazí se u této databáze chyba. Vyhledávání můžete opakovat později, nebo vyhledávat v konkrétní databázi přes její vlastní rozhraní.

7 VYHLEDÁVÁNÍ výsledky XERXES nabídne buď přímý odkaz na plný text dokumentu, nebo možnost kontroly dostupnosti přes službu SFX. Konkrétní záznam lze také uložit. Druh dokumentu. Po kliknutí na název se zobrazí další podrobnosti. XERXES zobrazí pouze nejrelevatnější výsledky.

8 VYHLEDÁVÁNÍ omezení výsledků Výsledky vyhledávání můžete dále omezovat dle nabídky, která se zobrazí v levém panelu.

9 VYHLEDÁVÁNÍ detail záznamu U některých záznamů vám služba BX nabídne další relevatní dokumenty, které by vás mohly zajímat.


Stáhnout ppt "VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLU INFORMAČNÍCH ZDROJŮ PRO UTB XERXES."

Podobné prezentace


Reklamy Google