Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto."— Transkript prezentace:

1

2 Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto účtech. A zjistěte, jak se dají vyhledat klienti např. podle jmen, nebo podle výše jejich zůstatků na účtech.

3 Vytvoření nové tabulky Nyní si popíšeme, jak postupovat: Při používání databáze se musí vždy nejprve vytvořit tabulka. Ta se naplní daty a poté se s touto tabulkou (nebo i více tabulkami) může pracovat. Nyní si dále ukážeme, jak se taková tabulka vytvoří.

4 Jednoduchá tabulka Tuhle jednoduchou tabulku vytvoříme ve Winbase snadno. Po otevření Winbase si vytvoříme vlastní adresář. Ten si otevřeme a v něm si zvolíme, že chceme vytvořit tabulku a klikneme na tlačítko

5 Dostaneme se do prostředí k vytváření tabulek. Zde podle nákresu napíšeme jméno atributu a potom jeho typ. Typy atributů mohou být různé. Jmenujme jen některé: text; datum; čas malé celé číslo; znak; CSIString atd.

6 Nyní, máme-li definovány atributy, si tabulku uložíme pod určitým názvem. Dalším krokem bude naplnění tabulky daty. K tomuto účelu si musíme tabulku nejprve otevřít. Potom už jen jednoduše z klávesnice zadáváme data, která se mají v tabulce objevit. Např. takto:

7 A teď se po úvodu dostáváme konečně k jádru problému a to je vyhledávání dat z tabulky podle zadaných kritérií. Existuje více způsobů. My se teď seznámíme s jednoduchým vyhledáváním. Jeho princip je, jak napovídá název, jednoduchý. Necháme si zobrazit prázdnou tabulku a místo dat do ní zapíšeme podmínky, které musí nalezené záznamy splňovat. A jak na to?

8 Nejprve musíme vybrat tabulku, ze které chceme vyhledávat a otevřít ji. Potom na liště pod menu stisknout na tlačítko Nyní se vzhled tabulky změní (zmizí z ní všechny záznamy). Do uvolněných políček se nyní zapisují podmínky, které má nalezený záznam splňovat (např. chceme najít všechny, kteří se jmenují Novotná, tak to napíšeme do atributu příjmení) Pokud chceme, aby záznam splňoval více podmínek současně, napíšeme je do jednoho řádku. V opačném případě, tedy pokud chceme, aby splňovat jednu nebo druhou, napíšeme podmínky na různé řádky.

9 Když máme podmínky zadané, klikneme na kterým odstartujeme hledání


Stáhnout ppt "Vyhledávání dat podle určených kritérií Máte za úkol vytvořit databázi klientů v bance s jejich osobními údaji, čísly účtů a konečnými zůstatky na těchto."

Podobné prezentace


Reklamy Google