Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské."— Transkript prezentace:

1

2

3 Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské menu je objektem aplikace a slouží k provádění operací s daty v aplikaci. Součástí takového menu mohou tedy být položky zobrazující pohledy, spouštějící dotazy, apod. Je sice pravda, že pomocí uživatelského menu můžete provádět jen ty operace, které stejně dobře dokážete dělat z uživatelského rozhraní WinBase, ale můžete si tak usnadnit práci s konkrétní aplikací, obzvláště tehdy, když chcete aplikaci poskytnout k používání někomu, kdo s WinBase neumí pracovat. Jak funguje menu? Nejviditelnější součástí menu je tzv. hlavní menu, které je na horním řádku obrazovky. Jeho položky většinou slouží jen k tomu, aby otevřely další menu. Bývá zvykem rozvrhnout si strukturu menu tak, aby položky hlavního menu popisovaly tématický okruh položek menu, které se po jejich zvolení uživatelem zobrazí. Položky hlavního menu však mohou výjimečně sloužit rovnou ke spouštění nějakých aplikací.

4 U položek v tzv. submenu, která se rozvinou po zvolení některé položky hlavního menu je situace podobná. Jejich položky slouží buď k provedení nějaké akce nebo k zobrazení dalšího submenu. U položek v submenu lze však definovat i jiné vlastnosti. Může se u nich např. vyskytovat znak zaškrtátka. Ten slouží k indikaci toho, zda je zapnuta nebo vypnuta funkce, která se touto položkou spouští. Např. je-li položka určena k zobrazení nějakého okna nebo pohledu, je zaškrtnutá v případě, že je toto okno zobrazeno, a nezaškrtnutá v opačném případě. Dále je možno položky v submenu rozdělit vodorovnými čárami do skupin podle souvislostí. Všechny tyto vlastnosti můžete vytvořit i v uživatelském menu WinBase a na následujících stránkách si vysvětlíme jak.

5 Vytváření vlastního menu Ve WinBase si nejprve zobrazíme řídící panel vývojového prostředí, který vypadá takto: Klikneme na položku menu a ve sloupci Jméno se rozvinou další objekty, které pro nás nebudou zase až tak důležité.

6 Pak klikneme myší v panelu Ovládání na položku Vytvořit a objeví se nám následující tabulka, kde zatrhneme Normální druh menu a odklepneme OK. Objeví se nám následující tabulka

7 A teď bych Vám doporučila, abyste si nejprve na papír nakreslili, jak Vaše budoucí menu má vlastně vypadat. Rozvržení může být třeba takovéto: Tvorbu menu si ukážeme na položkách Konec a Okno (Mozaika, Kaskáda) Ve WinBase máme stále otevřenou tabulku, kterou jsme před chvílí opustili. Teď nastal ten správný čas, abychom se k ní zase vrátili. Nejprve vložíme položku Konec: Stiskneme klávesu Insert a objeví se tato tabulka,

8 ve, které zatrhneme Normální příkaz menu, jak ostatně sami můžete vidět a odklepneme OK. V nabídce, která se objeví (viz. obrázek nahoře), napíšeme do pole Nápis Konec. Pak klikneme v levé části aktuálního okna na … (konec) a naběhne další tabulka.

9 Ted začneme vytvářet položku Okno. Postup bude skoro stejný. Takže opět stiskněte klávesu Insert, ale teďka v tabulce zatrhněte příkaz Položka otevírající submenu, protože z Okna se budou rozvíjet položky Mozaika a Kaskáda, volbu potvrďte Enterem nebo OK.

10 A naskočí již známá tabulka. Do políčka Nápis vepište Okno a poté klikněte v levé části okna na … (konec), který se rozvíjí z názvu Okna. Objeví se opět tabulka Návrh uživatelského menu, zmáčkněte klávesu Insert a potom zatrhněte Normální příkaz menu, dejte OK a do pole Nápis napište Mozaika.

11 V konečném efektu byste měli dojít do této podoby: Pod Oknem se vedle Mozaiky má rozvíjet ještě Kaskáda tzn., že bude postupovat stejně jako v minulém kroku. U ostatních položek je postup podobný. Jde v podstatě o to, že buď zatrhnete Normální příkaz menu (pro 1 položku) a nebo příkaz Položka otevírající submenu (když chcete z položky menu, aby se rozvíjelo více položek). Svůj postup si můžete kontrolovat v oknu v pozadí, kde vydíte jednotlivé položky menu asi takto (obrázek dole, úplně nahoře).

12 Doufám, že se Vám práce zdařila a jste se svým novým menu spokojení.


Stáhnout ppt "Co je to uživatelské menu? Ve WinBase si můžeme ke každé aplikaci vytvořit vlastní menu, které po otevření nahradí standardní menu WinBase. Toto uživatelské."

Podobné prezentace


Reklamy Google