Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Práce s okny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Práce s okny."— Transkript prezentace:

1 Práce s okny

2 Obsah Tlačítka pro zavření a změnu velikosti okna
Panel nabídek a panel nástrojů Dialogové okno

3 Okna = windows Každá aplikace, každý program nebo každá hra se na pracovní ploše zobrazuje v takzvaném OKNĚ.

4 Tlačítka vpravo nahoře
Vpravo nahoře se nachází tlačítka pro zavření okna a pro změnu jeho velikosti: pokud chceme ukončit práci s aplikací, stiskneme tlačítko pro ukončení programu; další dvě tlačítka nalevo slouží pro změnu velikosti okna. Tlačítko pro ukončení programu Tlačítko změnu pro velikosti okna Minimalizuje okno do hlavního panelu

5 název souboru nebo programu
Název souboru a název aplikace (programu) je zobrazen v horní části okna v barevném pruhu horní lišty.

6 panely nabídek a nástrojů
Pod horní lištou se nachází panel nabídek a těsně pod ním je panel nástrojů. Tyto panely zobrazují možnosti programu. Nabídky jsou označeny slovy, ikony na panelu nástrojů zobrazují možnosti programu obrázkem. Oba řádky nabízejí stejné nástroje. Panel nabídek Panel nástrojů – nástrojová lišta

7 základní akce Každá aplikace má vlastní nabídky nástrojů, se kterými můžeme pracovat. Mají však společnou řadu základních činností. Je to například ukládání hotové práce, otevírání uložené práce nebo spouštění nápovědy.

8 dialogové okno Pokud nám chce počítač něco důležitého sdělit, nebo se nás na něco zeptat, zobrazí dialogové okno. Často obsahuje otázku, zda chceme svou práci uložit nebo chceme opravdu provést konkrétní akci. Je tedy důležité, abychom si přečetli, co se v okně píše. Tlačítkem Ano (OK) akci potvrdíme. Tlačítko Ne znamená, že se akce neuskuteční. Pokud jsme okno spustili omylem, nebo chceme-li dialogové okno ignorovat, klikneme na tlačítko Storno.

9 Práce s okny Pracujeme-li s více okny najednou současně, můžeme se pohybovat mezi jednotlivými okny několika způsoby: pomocí myši přepínáme mezi jednotlivými okny na hlavním panelu, přepínáme pomocí kláves Alt + Tab.

10 Práce s okny Samostatná práce
Otevřete aplikaci MS Word a napište své jméno. Vyzkoušejte změnu velikosti okna, poté jej minimalizujte do hlavního panelu. Otevřete aplikaci Malování, zvolte barvu a napište své jméno. Pomocí myši se přepněte na hlavním panelu na aplikaci MS Word. Napište jména svých spolužáků. Pomocí kláves Alt + Tab přepněte zpět na Malování. Vypněte aplikaci Malování. Na dialogové okno odpovězte Ne, nechceme nic ukládat. Nyní vypněte i MS Word, opět nechceme nic ukládat. Nyní vypněte počítač. V dialogovém okně klikněte na nabídku Vypnout.


Stáhnout ppt "Práce s okny."

Podobné prezentace


Reklamy Google