Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)"— Transkript prezentace:

1 OS Windows

2 Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…) a může je využívat každý program, určený pro tento operační systém. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…) a může je využívat každý program, určený pro tento operační systém. Uživatel se nemusí učit příkazy operačního systému, pro jeho obsluhu jsou vytvořeny různé nabídky. Uživatel se nemusí učit příkazy operačního systému, pro jeho obsluhu jsou vytvořeny různé nabídky. Lze v něm spustit najednou více programů a přepínat mezi nimi. V neposlední řadě byl díky tomu sjednocen vzhled programů. Lze v něm spustit najednou více programů a přepínat mezi nimi. V neposlední řadě byl díky tomu sjednocen vzhled programů.

3 Windows + základní programy textové editory – velmi jednoduchý Poznámkový blok a všestranně použitelný WordPad textové editory – velmi jednoduchý Poznámkový blok a všestranně použitelný WordPad grafický editor – velmi jednoduché Malování grafický editor – velmi jednoduché Malování multimediální prostředky – programy pro práci se zvukem, CD ROM, DVD diskem a videem multimediální prostředky – programy pro práci se zvukem, CD ROM, DVD diskem a videem systémové nástroje – programy pro údržbu a správu disků systémové nástroje – programy pro údržbu a správu disků komunikační prostředky – programy pro připojení k Internetu a pro propojení počítačů komunikační prostředky – programy pro připojení k Internetu a pro propojení počítačů

4 Ovládání MS Windows pomocí myši pomocí myši stisk (klik) stisk (klik) dvojitý stisk (dvojklik) dvojitý stisk (dvojklik) tažení tažení pomocí klávesnice – vyvoláním nabídek a výběrem z nich pomocí klávesnice – vyvoláním nabídek a výběrem z nich pomocí klávesových zkratek – některé aplikace a funkce mají pro své spuštění přiřazenu určitou kombinaci kláves. pomocí klávesových zkratek – některé aplikace a funkce mají pro své spuštění přiřazenu určitou kombinaci kláves.

5 Obrazovka operačního systému Microsoft Windows 1 - dialogové okno 2 - ikona aplikace 3 - okno aplikace 4 - titulkový pruh 5 - minimalizační tlačítko 6 - maximalizační tlačítko 7 - ukončovací tlačítko 8 - nástrojová lišta 9 - roletové (nabídkové) menu 10 - rolovací lišta (pruh) 11 - rámeček okna 12 - stavový řádek 13 - políčko ovládací nabídky 14 - hlavní panel 15 - nabídka Start 2 5 6 7 9 10 8 1 15 14 13 12 11 3 4

6 Spouštění programů Dvojitým kliknutím levého tlačítka myši na ikoně na pracovní ploše Dvojitým kliknutím levého tlačítka myši na ikoně na pracovní ploše Výběrem z nabídky Start, Programy Výběrem z nabídky Start, Programy V nabídce Start použitím volby Spustit V nabídce Start použitím volby Spustit V jakékoliv aplikaci, určené pro práci se soubory (Tento počítač, Průzkumník a všechny nadstavby OS – Operačního systému), dvojitým kliknutím levého tlačítka myši na názvu spustitelného souboru V jakékoliv aplikaci, určené pro práci se soubory (Tento počítač, Průzkumník a všechny nadstavby OS – Operačního systému), dvojitým kliknutím levého tlačítka myši na názvu spustitelného souboru Většina aplikací má zaregistrované standardní přípony souborů. Pokud je registrace v pořádku, lze dvojitým kliknutím levého tlačítka myši na takovémto souboru spustit přidruženou (též asociovanou) aplikaci a rovnou do ní načíst tento soubor. Většina aplikací má zaregistrované standardní přípony souborů. Pokud je registrace v pořádku, lze dvojitým kliknutím levého tlačítka myši na takovémto souboru spustit přidruženou (též asociovanou) aplikaci a rovnou do ní načíst tento soubor.

7 Víceúlohový operační systém Nezapomeňte, že MS Windows jsou víceúlohovým operačním systémem – lze v něm spustit více programů najednou. Pracovat sice budete jen s jedním, ale ostatní budou odloženy a v okamžiku kdy je budete potřebovat, je můžete rychle aktivovat. Nezapomeňte, že MS Windows jsou víceúlohovým operačním systémem – lze v něm spustit více programů najednou. Pracovat sice budete jen s jedním, ale ostatní budou odloženy a v okamžiku kdy je budete potřebovat, je můžete rychle aktivovat. Stačí stisknout tlačítko s názvem příslušné aplikace na Hlavním panelu. Pokud na klávesnici podržíte klávesu Alt, lze stiskem klávesy Tab opakovaně vybírat ze zobrazené nabídky spuštěných aplikací. Puštěním Alt přepnete do právě vybrané aplikace. Stačí stisknout tlačítko s názvem příslušné aplikace na Hlavním panelu. Pokud na klávesnici podržíte klávesu Alt, lze stiskem klávesy Tab opakovaně vybírat ze zobrazené nabídky spuštěných aplikací. Puštěním Alt přepnete do právě vybrané aplikace.

8 Nastavení parametrů operačního sytému Operační systém Windows má hodně nastavitelných parametrů. Jejich nevhodným konfigurováním můžete činnost systému omezit až znemožnit! Bez většího rizika lze nastavovat vlastnosti Hlavního panelu a nabídky Start. Ostatní vlastnosti už jistá rizika přináší. Operační systém Windows má hodně nastavitelných parametrů. Jejich nevhodným konfigurováním můžete činnost systému omezit až znemožnit! Bez většího rizika lze nastavovat vlastnosti Hlavního panelu a nabídky Start. Ostatní vlastnosti už jistá rizika přináší. Vlastnosti Hlavního panelu a nabídky Start lze upravit po stisku pravého tlačítka myši na Hlavním panelu a následném kliknutí levým tlačítkem na funkci Vlastnosti v zobrazené nabídce. Vlastnosti Hlavního panelu a nabídky Start lze upravit po stisku pravého tlačítka myši na Hlavním panelu a následném kliknutí levým tlačítkem na funkci Vlastnosti v zobrazené nabídce. Vlastnosti ostatních zařízení je možné nastavovat v Ovládacích panelech. K nim získáte přístup z nabídky Start, Nastavení, Ovládací panely. Vlastnosti ostatních zařízení je možné nastavovat v Ovládacích panelech. K nim získáte přístup z nabídky Start, Nastavení, Ovládací panely. Vlastnosti Obrazovky lze nastavovat po stisknutí pravého tlačítka někde na pracovní ploše a výběru funkce Vlastnosti Vlastnosti Obrazovky lze nastavovat po stisknutí pravého tlačítka někde na pracovní ploše a výběru funkce Vlastnosti

9 Zástupce na pracovní ploše Pro snadné spouštění často používaných aplikací je vhodné mít na Pracovní ploše vytvořeny jejich zástupce. Ten si za uživatele pamatuje, kde je aplikace uložena, čím je spouštěna a ještě některá další nastavení. Pro snadné spouštění často používaných aplikací je vhodné mít na Pracovní ploše vytvořeny jejich zástupce. Ten si za uživatele pamatuje, kde je aplikace uložena, čím je spouštěna a ještě některá další nastavení.


Stáhnout ppt "OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)"

Podobné prezentace


Reklamy Google