Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows."— Transkript prezentace:

1 5.0 WINDOWS

2 Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows 2000  - Windows XP  - Windows Vista  - Windows 7

3 Windows  Základní věci se v různých verzích dělají na podobném principu a tak nebudeme dále rozlišovat XP nebo 2000, ale budeme brát, že se to dělá zhruba stejně.

4

5 Windows  Pracovní plocha je volně nastavitelná a nemusí být pouze modrá.  Důležité je, že plocha je základem. Na ní se děje vše důležité. Níž už jít nejde.  Hlavní nabídka = lišta v dolní části plochy.  Nejdůležitějšími ikonami jsou Tento počítač, Dokumenty a Koš.

6 Důležité ikony na ploše  Dokumenty – složka, do které se ukládají především výtvory uživatele PC.  Tento počítač – ukazuje nám disky (šuplíčky) PC. Na každém může být něco uloženo. A každý může být umístěn někde jinde (disketa, externí disk, pevný disk, flashdisk, CD, DVD).

7 Důležité ikony na ploše  Místa v síti – možnost práce s PC propojenými s mým přes síť aj.  Koš – myšleno na odpadky. Zde ukládáte věci, které již nepotřebujete. Tyto odpadky jsou zde uloženy a odstraněny z PC budou až v případě, že klikneme na nabídku Vysypat koš. Z koše se dají dokumenty i vytahovat zpět.

8 Tento počítač  Kliknutím dvakrát na ikonu Tento počítač se nám otevře hlavní okno této nabídky.  V okně jsou zobrazeny všechny disky:  A: … disketa  C: … pevný disk  D: … CD, DVD  E:,F: …flashdisk  Toto je klasické rozložení.

9

10 Hlavní nabídka  Je šedá, nebo modrá lišta v dolní části.  Úplně vlevo je nabídka Start – začíná zde drtivá většina uživatelových akcí na PC.  Hned vedle je panel ikon Snadné spouštění. Nachází se zde nejpoužívanější programy a nástroj Zobrazit plochu.

11 Hlavní nabídka  V další části se momentálně nenachází nic. V případě spuštění jakékoliv aplikace, bude zde zobrazen její název.  Na konci lišty jsou ikony dalších pomocných prográmků pro práci s PC.  (Antivir, připojení k síti, hlasitost zvuku a podobné).

12

13 Nabídka Start  Klepnutím na ni vyjede okno s položkami.

14

15 Příslušenství  Jsou jednoduché programy, které jsou součástí instalace operačního systému Windows.  Většinu spustíme přes nabídku Start > Programy > Příslušenství.  Malování – program pro kreslení obrázků.  Kalkulačka – počítání.

16 Příslušenství  Poznámkový blok, WordPad – oba slouží pro psaní textů.  Záznam zvuku – je uložen v záložce Zábava. Potřeba je ještě mikrofon.  Průzkumník Windows – pomůže s lepší orientací v PC, přesouváním, nalezením.

17

18 Programy, dokumenty a soubory  Program – je předpis, podle kterého počítač pracuje – soubor povelů a instrukcí.  Dokument – je výsledek práce s nějakým programem. (Malování – obrázek, WordPad – textový dokument)  Soubor – zjednodušeně řečeno je cokoliv, co má ikonu. (Výjimkou jsou složky)

19 Složka - adresář  Je základní uklízecí jednotkou počítače.  Kdyby nebyly, pak by všechny soubory byly na jednom místě a než bychom potřebný soubor dohledali, mohlo by to trvat věcnost.  Lze vytvářet i podsložky pro lepší orientaci: Dovolená 2009 > Lyže  > Moře

20 Vytvoření složky  Pravým tlačítkem myši klepneme na vybrané místo a vybereme položku Nový > Složka.  Ihned lze složku pojmenovat. Po dokončení stačí kliknout na klávesu Enter popřípadě myší do prostoru.

21

22 Označování a otevírání složky  Označování probíhá kliknutím levého tlačítka myši.  Otevření probíhá dvojím poklepáním na danou ikonu.

23 Přejmenování složky  1. možnost: Kliknout pravým tlačítkem na složku a vybrat nabídku Přejmenovat.  2. možnost: Označíme složku a poté ještě jednou klikneme levým tlačítkem na ikonu složky.

24 Okno složky – změna velikosti, posouvání

25  Posouvání provádíme tažením (držením levého tlačítka myši) za modrý pruh v horní části složky.  V pravé části modré lišty jsou tlačítka pro minimalizování, zvětšení a zavření.

26 Mazání složek  1. možnost: Tažením ikony přesunout do složky Koš.  2. možnost: Označení složky a stisknutím klávesy DELETE.  3. možnost: Kliknutí pravým tlačítkem na složku a vybrání položky Odstranit.

27 Více složek najednou

28 Přesouvání složek  Stačí ikonu složky uchopit levým tlačítkem a táhnout na místo, které chceme.

29 Zástupci  Zástupce má na ikoně šipku. Je to pouze ukazatel, který pomáhá s otevíráním programů a složek.  Zjednodušují cestu k uloženým věcem (dokumentů) někde hluboko v PC.

30 Přesouvání a kopírování pravým tlačítkem myši  Táhneme ikonu dokumentu či složky pravým tlačítkem.  Po jejím dokončení se otevře nabídka s výběrem možností:

31 Přehled ve složkách  Pro lepší přehled využíváme programů Průzkumník Windows, nebo Total Comander.

32 Změna pozadí  Kliknutím pravého tlačítka myši na plochu a z nabídky vybereme Vlastnosti a pak vybrat kartu Plocha.

33

34 Vlastní obrázek na pozadí  Po stažení libovolného obrázku z internetu máme možnost jej umístit na pracovní plochu.  Pravé tlačítko – Vlastnosti – Plocha – tlačítko Procházet a nyní nalezneme cestu k námi uloženému obrázku.  Možnosti vložení máme – na střed, roztáhnout, vedle sebe.

35 Spořič obrazovky, vzhled plochy  Spořič = screensaver!  Jedná se o program, který po určité době nečinnosti spustí námi nastavenou aplikaci (sled obrázků, fotografií, létající logo atd.)  Nalezneme je v kartě Spořič obrazovky ve Vlastnostech plochy.  Další kartou je vzhled plochy, kde lze nastavit další grafiku plochy.

36

37 Velikost složky a dokumentu  Bližší informace prakticky o každém objektu získáme, klepneme-li na něj pravým tlačítkem myši a vybereme položku Vlastnosti.  Zjistit lze: kdy byla položka vytvořena, jak je velká atd.

38


Stáhnout ppt "5.0 WINDOWS. Windows  Je operačním systémem počítače – základním programem, který oživuje počítač.  Existuje několik druhů:  - Windows 98  - Windows."

Podobné prezentace


Reklamy Google