Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MS Windows.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MS Windows."— Transkript prezentace:

1 MS Windows

2 Co je to? operační systém
je to plocha na které pracujeme, ikony, okna i grafická značky myši. Windows – anglicky okna, programy se spouští v oknech

3 Základní pomocníci pro práci ve Windows
1) Ikony – zástupci programů, dokumentů 2)Hlavní nabídka: Start, ikony snadného spuštění, ikony pomocných programů, čas 3)Nabídka START: programy, které jsme naposledy pustili, všechny ostatní programy, ovládací panely k nastavení PC, nápověda, hledání souboru. 4)Příslušenství: START-PROGRAMY- PŘÍSLUŠENSTVÍ (Malování, poznámkový blok, WordPad, Kalkulačka, Záznam zvuku, Průzkumník Windows)

4 Ve Windows pracujeme s:
Program: předpis podle kterého počítač pracuje Dokument, soubor: jsou vytvořeny v nějakém programu např. obrázek. Soubor spouští programy Složka = Adresář: slouží k rozdělení dokumentů a programů v počítači, abychom se v nich vyznali. Nemá žádnou velikost.

5 Práce se složkami Vytvoření složky – pravé tl. myši – nový – složka
Přejmenování složky – pravé tl. myši – přejmenovat Změna velikosti a posouvání oken pomocí ikon v levé části otevřeného okna

6 Úkol 1: 1. úkol: Zjisti jak smažeme složku napiš:
2. úkol: Na ploše vytvoř složku: Pán prstenů, v této složce vytvoř další tři složky: Frodo, Gandalf, Legolas. Pak otevři všechny tři složky a upravte všechna tři okna tak, aby byla vidět všechna naráz. Nakonec všechna okna zavřete a všechny složky vymažte. 3. úkol: Zjisti co to je zástupce.

7 Zástupce: má na ikoně šipku, je to ukazatel, který pomáhá s otvíráním programů a složek. Vytvoření pravým tlačítkem myši na daný program/složku + vytvořit zástupce.

8 Úkol 2: Na pracovní ploše vytvoř složku: Složka1 v ní další složku Složka2 v ní ještě další Složka3, nakonec poslední složku Složka4. Na ploše udělejte zástupce Složky4.

9 Přesouvání a kopírování
použij pravé tlačítko myši vyber si možnost přesunutí kopírování. pak si otevři složku kam chceš daný objekt přesunout s zkopírovat pak pravé tl.+vložit Další možností je použít klávesové zkratky: CTRL+C (kopírovat), CTRL+X(vyjmout), CTRL+V(vložit) Můžu přesouvat i tažením myši. Kopírujeme tažením myši a držením klávesy CTRL.

10 Koš Slouží k uchování smazaných souborů.
Pokud se souborů chceme úplně zbavit zvolíme – Vysypat koš.

11 Úkol 3: 1. Úkol: Start- programy- příslušenství – průzkumník Windows – prozkoumej soubory v počítači 2. Úkol: Vytvoř na ploše nový adresář - s názvem 123. Do něj zkopíruj několik odkazů, které jsou na ploše. Celý adresář následně vyhoď do koše. Zachraň adresář z koše a přesuň ho do Plocha – Dokumenty.Vysyp koš

12 Pracovní plocha Změna pozadí plochy: pravé tl. kdekoliv na plochu – vlastnosti – Plocha

13 Úkol 4: 1. Úkol:Změň pozadí pracovní plochy
2. Úkol: pravé tl. myši kdekoliv na plochu – vlastnosti – spořič obrazovky vyber si jiný, prohlédni si nabídku 3. Úkol: pravé tl. myši kdekoliv na plochu – vlastnosti – Vzhled plochy – změň i další grafické prvky systému Windows

14 Další pojmy Spořič obrazovky=screensaver – šetří monitor.
Velikost složky a dokumentu – pravé tlačítko + vlastnosti

15 Vytvořila: Mgr. Zuzana Stodůlková Pinďurová
ZŠ Bouzov


Stáhnout ppt "MS Windows."

Podobné prezentace


Reklamy Google