Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu prezentace osvojuje získané poznatky. Pracuje s interaktivní tabulí nebo na svém žákovském počítači. Vzdělávací oblast: Informatika Autor: Mgr. Robert Kecskés Jazyk: Český Očekávaný výstup: Ovládá práci s počítačem (softwarem). Druh učebního materiálu: Prezentace Cílová skupina: Žák Stupeň a typ vzdělávání: Druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: Školní rok 2011-2012 Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen: Šestý ročník základní školy

2 Složka Složka je schránka pomocí které si snadno můžete organizovat soubory. Každý soubor v počítači je uložen ve složce, které mohou obsahovat rovněž i další složky. Složka je tedy místo, kam se ukládají soubory. Každý soubor je uložen v některé složce nebo podsložce (složka uvnitř jiné složky). Přístup ke všem svým složkám můžete získat kliknutím na položku Počítač v navigačním podokně (podokno vlevo) libovolné otevřené složky.

3 Knihovna Knihovna se složce podobá. Při otevření knihovny se otevře jeden a více souborů. Nemůžeme do ní ukládat soubory a složky. Knihovna nám pouze zahrnuje složky z jiných umístění. Vidíme tedy přehledně soubory na jednom místě.

4 Knihovna

5 Vytvoření nové složky Přejdeme tam, kde chceme mít umístěnou novou složku. Klikneme pravým tlačítkem myši, zvolíme možnost Nový a klikneme na možnost Složka. Zadáme název složky a zmáčkneme klávesu Enter.

6 Vytvoření zástupce složky Zástupce je odkaz na položku v našem případě složku v počítači. Zástupce si můžeme uložit např. na plochu. Najdeme složku, pro kterou chceme vytvořit zástupce. Klikneme pravým tlačítkem myši a klikneme na příkaz Vytvořit zástupce. Zástupce složky se vytvoří na stejném místě jako původní složka. Přetáhneme myší zástupce na plochu.

7 Změna nastavení složek Položka Možnosti složky v Ovládacích panelech nám změní fungování souborů a složek, stejně jako způsob zobrazování obsahu složek. Otevřeme ovládací panel Možnosti složky klepnutím na tlačítko Start, klepnutím na příkaz Ovládací panely, klinutím na položku Vzhled a motivy a potom kliknutím na položku Možnosti složky.

8 Změna nastavení složek Můžeme si tak nastavit: Zobrazení - seznam, podrobnosti, velké ikony Vlastnosti otevření složky - ve vlastním okně, ve stejném okně Způsob otevření složky - jedním kliknutím, ukázáním Rozšířené nastavení - zobrazovat u souborů statické ikony, nad panelem nástrojů zobrazovat vždy nabídky, při přesunutí ukazatele myši na složku zobrazí se popisek s velikostí složky, zobrazovat soubory a složky označené jako skryté, zobrazovat soubory i s jejich příponami a další

9 Cvičení V dokumentech vytvoř složku, pojmenuj ji aktuálním datem. V této složce vytvoř podsložku, pojmenuj ji svým příjmením. Na ploše vytvoř zástupce složky, kterou jsi ve cvičení vytvořil-a. V nastavení složek proveď tato nastavení: otevření složky - jedním kliknutím ve stejném okně zobrazení složky - velké ikony rozšířené nastavení - při přesunutí ukazatele myši na složku se zobrazí velikost složky

10 Použité prameny a literatura Dostupné z www: http://res2.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%207/main/ee3a574d-d719-470f-982c-8e9a138c8de0_0.jpg http://res2.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%207/main/e1cc646e-5a59-48c6-a52b-97153bfdb767_0.jpg http://res1.windows.microsoft.com/resbox/cs/Windows%207/main/3af4496c-d730-451b-bfde-8b21755d6056_0.jpg http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows-xp/help/keyboard-shortcuts PAVEL NAVRÁTIL: S počítačem na základní škole. 4. vydání. Computer Media s.r.o. 2010. ISBN 9788074020681


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_In 6.,7.04 Složka - operace se složkami Anotace: V prezentaci se žák seznámí se složkou, jejím vytvořením a nastavením. Žák si v průběhu."

Podobné prezentace


Reklamy Google