Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II."— Transkript prezentace:

1 MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II

2 Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : /2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace v ovládání MS Malování Způsob použití ve výuce: výuková prezentace (pro aktivní ukázky spouštějte v režimu pro čtení).

3 Program Malování je funkce systému Windows 7 která slouží k vytváření kreseb v prázdné kreslicí oblasti nebo v existujících obrázcích. V programu malování můžeme provádět tyto operace : Kreslení čar Kreslení různých tvarů Přidání textu Výběr a úpravy objektů - Nástroj výběr Oříznutí Otočení Vymazání části obrázku Změna velikosti obrázku nebo jeho části Přesouvání a kopírování objektů Práce s barvou Prohlížení obrázku

4 Změna velikosti obrázku nebo jeho části
Pomocí nástroje Změnit velikost‌ lze změnit velikost celého obrázku nebo objektu, případně části obrázku. Objekty v obrázku je také možné zkosit, takže budou vypadat šikmé. Změna velikosti celého obrázku Změna velikosti části obrázku Změna velikosti kreslicí oblasti Zkosení objektu

5 1.Na kartě Domů ve skupině Obrázek klikněte na nástroj Změnit velikost.
2.V dialogovém okně Změnit velikost a zkosit zaškrtněte políčko Zachovat poměr stran. Tím zajistíte, že obrázek s novou velikostí bude mít stejný poměr stran jako původní obrázek. 3.V oblasti Změna velikosti klikněte na přepínač Pixely a pak zadejte novou šířku do pole Vodorovné nebo novou výšku do pole Svislé. Klikněte na tlačítko OK. Se zaškrtnutým políčkem Zachovat poměr stran stačí zadat pouze vodorovnou hodnotu (šířku) nebo svislou hodnotu (výšku). Druhé pole v oblasti Změna velikosti je upraveno automaticky.

6 Na kartě Domů klikněte na tlačítko Vybrat a potom přetažením ukazatele vyberte příslušnou oblast nebo objekt.

7 1. Na kartě Domů ve skupině Obrázek klikněte na nástroj Změnit velikost.
2. V dialogovém okně Změnit velikost a zkosit zaškrtněte políčko Zachovat poměr stran. Tím zajistíte, že obrázek s novou velikostí bude mít stejný poměr stran jako původní obrázek. 3. V oblasti Změna velikosti klikněte na přepínač Pixely a pak zadejte novou šířku do pole Vodorovné nebo novou výšku do pole Svislé Klikněte na tlačítko OK.

8 Změna velikosti kreslící plochy se provádí v závislosti na tom, jak chcete změnit velikost kreslicí oblasti: a)Chcete-li kreslicí oblast zvětšit, přetáhněte jeden z malých bílých čtverečků na okraji kreslicí oblasti do požadované velikosti. b)Pokud chcete změnit velikost kreslicí oblasti zadáním určité konkrétní velikosti, klikněte na tlačítko Malování a potom klikněte na příkaz Vlastnosti. Do polí Šířka a Výška zadejte novou šířku a výšku a potom klikněte na tlačítko OK.

9 1. Na kartě Domů klikněte na tlačítko Vybrat a potom přetažením ukazatele vyberte příslušnou oblast nebo objekt. 2. Klikněte na tlačítko Změnit velikost. 3. V dialogovém okně Změnit velikost a zkosit zadejte ve skupinovém rámečku Zkosit (stupně) hodnotu zkosení vybrané oblasti (ve stupních) do polí Vodorovně a Svisle a potom klikněte na tlačítko OK.

10 Přesouvání a kopírování objektů
Po vybrání objektu je možné vybranou položku vyjmout nebo zkopírovat. Tak lze v případě potřeby použít na obrázku jeden objekt opakovaně nebo objekt (je-li vybrán) přesunout do jiné části obrázku. Vyjmutí a vložení Kopírování a vložení Vložení obrázku do programu Malování

11 1. Na kartě Domů ve skupině Obrázek klikněte na tlačítko Vybrat a potom přetažením ukazatele vyberte oblast nebo objekt, který chcete vyjmout. 2. Ve skupině Schránka klikněte na tlačítko Vyjmout.

12 1. Ve skupině Schránka klikněte na tlačítko Vložit.
2. Dokud je objekt vybrán, přesuňte jej na nové místo na obrázku, kam jej chcete umístit.

13 1. Na kartě Domů ve skupině Obrázek klikněte na tlačítko Vybrat a potom přetažením ukazatele vyberte oblast nebo objekt, který chcete zkopírovat. 2. Ve skupině Schránka klikněte na tlačítko Kopírovat. 3. Ve skupině Schránka klikněte na tlačítko Vložit. 4. Dokud je objekt vybrán, přesuňte jej na nové místo na obrázku, kam chcete kopii umístit.

14 Pomocí příkazu Vložit z lze v programu Malování vložit existující soubor obrázku. Soubor obrázku je možné po vložení upravit, aniž by se změnil originál (pokud upravený obrázek uložíte s jiným názvem souboru než originál). 1. Ve skupině Schránka klikněte na šipku tlačítka Vložit a potom klikněte na příkaz Vložit z. 2. Vyhledejte soubor obrázku, který chcete do programu Malování vložit, a potom klikněte na tlačítko Otevřít.

15 Práce s barvou Program Malování obsahuje celou řadu nástrojů, které jsou přímo určeny pro práci s barvou. Tyto nástroje umožňují použít při kreslení a provádění úprav v programu Malování požadované barvy. Panel barvy Volba barev Vyplnění barev Úpravy barev

16 1. Pokud chcete vybranou barvu popředí změnit, klikněte na kartě Domů ve skupině Barvy na tlačítko Barva 1 a potom klikněte na požadované políčko s barvou. 2. Pokud chcete vybranou barvu pozadí změnit, klikněte na kartě Domů ve skupině Barvy na tlačítko Barva 2 a potom klikněte na požadované políčko s barvou. Chcete-li malovat barvou popředí, přetáhněte ukazatel. Chcete-li malovat barvou pozadí, stiskněte při přetahování ukazatele pravé tlačítko myši.

17 Pomocí nástroje Volba barev lze nastavit aktuální barvu popředí nebo pozadí. Výběrem barvy z obrázku můžete v programu Malování zajistit použití požadované barvy tak, aby si barvy přesně odpovídaly. 1. Na kartě Domů ve skupině Nástroje klikněte na nástroj Volba barev . 2. Klikněte na barvu v obrázku, kterou chcete nastavit jako barvu popředí, nebo klikněte pravým tlačítkem myši na barvu v obrázku, kterou chcete nastavit jako pozadí.

18 Nástroj Vyplnit barvou umožňuje vyplnit celý obrázek nebo uzavřený tvar barvou.
1. Na kartě Domů ve skupině Nástroje klikněte na nástroj Vyplnit barvou . 2. Ve skupině Barvy klikněte na tlačítko Barva 1, klikněte na barvu a pak klikněte do oblasti, kterou chcete danou barvou vyplnit. 3. Chcete-li odstranit barvu a nahradit ji barvou pozadí, klikněte na položku Barva 2, klikněte na barvu a pak klikněte pravým tlačítkem myši na oblast, kterou chcete vyplnit.

19 Pomocí nástroje Upravit barvy lze vybrat novou barvu
Pomocí nástroje Upravit barvy lze vybrat novou barvu. Pomocí míchání barev je možné v programu Malování zvolit přesně takovou barvu, jakou chcete použít. 1. Na kartě Domů ve skupině Barvy klikněte na tlačítko Upravit barvy. 2. V dialogovém okně Upravit barvy vyberte v paletě barev požadovanou barvu a klikněte na tlačítko OK. Barva se zobrazí v jednom z políček s barvami, takže ji budete moci v programu Malování použít.

20 Prohlížení obrázku Změnou zobrazení lze v programu Malování zvolit, jak chcete s obrázkem pracovat. V případě potřeby můžete přiblížit určitou část obrázku nebo celý obrázek. A naopak, pokud je obrázek příliš velký, můžete jej oddálit. Lupa Přiblížení a oddálení Celá obrazovka

21 Nástroj Lupa umožňuje přiblížit (zvětšit) část obrázku.
1.Na kartě Domů klikněte ve skupině Nástroje na nástroj Lupa , přesuňte lupu a potom kliknutím přibližte část obrázku v obdélníku. Přetažením vodorovného a svislého posuvníku v dolní a pravé části okna se můžete v obrázku pohybovat. 2.Chcete-li snížit úroveň zvětšení, klikněte na nástroj Lupa opět pravým tlačítkem.

22 V programu Malování existuje několik různých způsobů přiblížení a oddálení, podle toho, jakou činnost chcete provést. 1. Chcete-li zvýšit úroveň zvětšení, klikněte na kartě Zobrazit ve skupině Lupa na tlačítko Přiblížit. 2. Chcete-li snížit úroveň zvětšení, klikněte na kartě Zobrazit ve skupině Lupa na tlačítko Oddálit. 3. Pokud chcete v programu Malování obrázek zobrazit ve skutečné velikosti, klikněte na kartě Zobrazit ve skupině Lupa na tlačítko 100 %.

23 Pomocí nástroje Celá obrazovka lze obrázek zobrazit na celé obrazovce.
1. Chcete-li obrázek zobrazit na celé obrazovce, klikněte na kartě Zobrazit ve skupině Zobrazit na tlačítko Celá obrazovka. 2. Pokud chcete režim celé obrazovky ukončit a vrátit se do okna programu Malování, klikněte na obrázek.

24 Konec


Stáhnout ppt "MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II."

Podobné prezentace


Reklamy Google