Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Makra v Excelu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Makra v Excelu."— Transkript prezentace:

1 Makra v Excelu

2 Obecná definice makra:
Definice Makro je strukturovanou definicí jedné nebo několika akcí, které chceme, aby MS Excel vykonal jako odezvu na nějakou námi definovanou událost

3 Spouštění makra: pomocí klávesové zkratky nastavené při tvorbě makra
pomocí ikony na kartě Vývojář a spuštěním makra pomocí klávesové zkratky nastavené při tvorbě makra pomocí vloženého tlačítka v listu

4 Druhy maker podle umístění
Při vytváření maker je velmi důležité znát, kam svá makra ukládáme, a to z následujících důvodů: pokud je chceme používat, musíme je mít v našem Excelu otevřená; abychom mohli makra přenášet na jiný počítač, zálohovat je a dělat v nich další možné úpravy.

5 Druhy maker podle umístění
Makra v osobním sešitu maker Makra v aktuálním souboru Makra v novém sešitu maker

6 Makra v osobním sešitu maker
Pokud pracujeme stále na stejném počítači, většinou si makra ukládáme do tzv. Osobního sešitu maker. Jde o soubor personal.xlsb, který je vytvořen po uložení prvního makra do osobního sešitu maker (vytvoří se v umístění C:\Documents and Settings\uživatelxxx\Data Aplikací\Microsoft\Excel\XLStart).

7 Makra v osobním sešitu maker
Nevýhodou tedy je, že makra, která si sem zaznamenáme, jsou dostupná pouze na tom počítači, kde jsme je vytvořili a pod stejným přihlášením uživatele.

8 Makra v aktuálním souboru
Jsou to všechna makra, která máme v právě otevřeném souboru. Budou přístupná jen tehdy, je-li uvedený soubor otevřen. V opačném případě nebudou k dispozici. Sešity obsahující makra je nutné do speciálního sešitu s příponou xlsm.

9 Makra v novém sešitu maker
Je to obdoba předchozího. Tento způsob se používá tehdy, pokud chceme makra přenášet na jiný počítač a nechceme je plést s makry v osobním sešitu maker (např. z důvodů pořízení dalších maker). Potom je vhodné je mít v samostatném souboru.

10 Makra v novém sešitu maker
Dalším důvodem může být, že s makry pracujeme jen občas a nechceme je mít trvale přístupná. Současně nepatří k jednomu konkrétnímu souboru, ve kterém by jinak mohla být (například makra pracující s několika soubory).

11 Druhy maker podle způsobu vytváření
Makra záznamová Makra přímo napsaná v programovacím jazyku VBA Makra psaná přímo kombinací záznamu a úpravami ve VBA

12 Makra záznamová Tato makra jsou vytvořena v tzv. záznamu, to znamená nahráním posloupností příkazů, které provedeme v režimu nahrávání makra.

13 Makra přímo napsaná v programovacím jazyku VBA
Tato makra jsou napsaná pomocí editoru jazyka Visual Basic for Application, který je součástí programu MS Excel. Tento způsob tvorby maker je v podstatě již programováním a jsou nutné znalosti uvedeného programovacího jazyka..

14 Makra přímo napsaná v programovacím jazyku VBA
Můžeme tak například vytvořit makra s vyhledávacími podmínkami a cykly, se zobrazovanými dialogovými okny apod. Ikona otevře editor VBA. Z nabídky Insert vybereme položku Module

15 Makra přímo napsaná v programovacím jazyku VBA
Z nabídky Insert vybereme položku Module

16 Makra přímo napsaná v programovacím jazyku VBA
Modul můžeme vložit také pomocí pravého tlačítka

17 Makra psaná přímo kombinací záznamu a úpravami ve VBA
Tento způsob je vhodný pro začátečníky, kteří se učí orientovat v základních příkazech VBA. Vytvoříme v záznamu makro a potom jej upravujeme v editoru.


Stáhnout ppt "Makra v Excelu."

Podobné prezentace


Reklamy Google