Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Významné osobnosti fyziky a chemie

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Významné osobnosti fyziky a chemie"— Transkript prezentace:

1 Významné osobnosti fyziky a chemie
Georg Simon Ohm německý fyzik Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika ročník Jubilejní Masarykova základní škola a mateřská škola Sedliště

2 Georg Simon Ohm

3 Georg Simon Ohm se narodil 16. března 1787 v bavorském Erlangenu.
Zemřel 7. července 1854 v Mnichově. Zabýval se výzkumem elektřiny. Roku 1827 vydal svoji práci, ve které formuloval zákon, podle něhož je proud procházející obvodem přímo úměrný elektrickému napětí. Tento zákon – Ohmův zákon – formuluje uvedený vztah tak jednoduše, že zprvu nebyl německými vědci brán vážně. V roce 1825 uveřejnil dva články Předběžné sdělení zákona, podle něhož kovy vedou kontaktní elektřinu a O elektrické vodivosti kovů.

4 V roce 1841 byl vyznamenán Královskou společností v Londýně za výsledky své badatelské práce.
Ohm se na rozdíl od ostatních nezajímal jen o jevy vyvolané elektrickým proudem, ale snažil se poznat zákonitosti elektrického obvodu. Největšího ocenění se Georgu Simonu Ohmovi dostalo až třicet let po smrti. Na mezinárodním kongresu fyziků v roce 1881 v Paříži bylo rozhodnuto, že jednotka elektrického odporu se bude nazývat ohm – Ω.

5 K experimentům použil primitivní galvanometr a Voltův článek
K experimentům použil primitivní galvanometr a Voltův článek. Po mnoha pokusech své závěry shrnul do tří bodů: 1. Elektrický odpor je charakteristickou vlastností každého vodiče a závisí na jeho délce, průřezu a na materiálu z něhož je vodič vyroben. 2. Vyvrátil nesprávný názor, že elektrický proud se šíří jen povrchem vodiče. Naopak dokázal, že elektrický proud je rozložen v celém průřezu vodiče. 3. Poměry v jednoduchém elektrickém obvodu jsou jednoznačně určeny třemi veličinami: proudem, napětím a odporem.

6 Ohmem zjištěnou závislost můžeme zapsat ve tvaru :
U = I . R

7 Přístroje pro Ohmovy experimenty

8 Použité zdroje:


Stáhnout ppt "Významné osobnosti fyziky a chemie"

Podobné prezentace


Reklamy Google