Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."— Transkript prezentace:

1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Lomené algebraické výrazy Násobení lomených výrazů

2 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů. Opět zavzpomínejme na násobení zlomků. Násobení zlomků spočívá v tom, že zvlášť vynásobíme čitatele zlomků, čímž zjistíme čitatele výsledného zlomku a zvlášť vynásobíme jmenovatele zlomků, čímž zjistíme jmenovatele výsledného zlomku. Jinými slovy: Součinem dvou zlomků je zlomek, jehož čitatel je roven součinu čitatelů obou zlomků a jmenovatel je roven součinu jmenovatelů obou zlomků.

3 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů. Během násobení můžeme často s výhodou využít krácení zlomků, ať už nad sebou či do kříže. Pro zajímavost tentýž příklad bez průběžného krácení. Závěr: Díky postupnému krácení počítáme s „menšími čísly“.

4 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů. Co jsme si ukázali se zlomky, platí i při násobení lomených výrazů. Součinem lomených výrazů je lomený výraz, jehož čitatel je součin čitatelů a jmenovatel součin jmenovatelů násobených lomených výrazů. I u lomených výrazů můžeme s výhodou během násobení krátit „nad sebou“ i do kříže. Možnost krácení můžeme i podpořit rozkladem čitatelů a jmenovatelů výrazů na součin. Pamatuj: Nikdy nekrátíme „vedle sebe“!!!

5 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů. Příklad: Vynásobte Stejně jako u všech výpočtů s lomenými výrazy, tak ani u násobení lomených výrazů nesmíme zapomenout na určení podmínek, kdy mají výrazy smysl. Pamatuj: Nezapomínej na podmínky!!! Rozložíme na součin vytknutím čísla 2 Rozložíme na součin vytknutím proměnné y Provedeme krácení

6 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů. Příklad: Vynásobte Rozložíme na součin vytknutím čísla 2 Rozložíme na součin vytknutím proměnné x Provedeme krácení A co když se objeví násobení lomeného výrazu normálním „nelomeným“ výrazem? Lehce upravíme na násobení dvou lomených výrazů. Podmínky:

7 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů. Příklad: Vynásobte Upravíme na součin pomocí vzorce Odečteme lomené výrazy Vytkneme (-1), aby došlo k záměně znamének v celém členu A příklady mohou být ještě složitější … Podmínky: Pokrátíme

8 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

9 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

10 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

11 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

12 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

13 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

14 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

15 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

16 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Násobení lomených výrazů – příklady k procvičení. Vynásobte lomené výrazy. Klikněte, pokud nebudete vědět, jak dál.

17 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. A na závěr vyzkoušej, jak ti to jde. http://www.zshorakhk.cz/tvorba/ucitele/LV/LV_nasobeni.php Test V testu pod následujícím odkazem najdeš příklady jak na násobení lomených výrazů, tak na jejich dělení. Vyzkoušej si jen prvních pět příkladů na násobení. Dělení nás teprve čeká.


Stáhnout ppt "Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze."

Podobné prezentace


Reklamy Google