Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen 2006- 2010: „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen 2006- 2010: „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů."— Transkript prezentace:

1 MENTORING

2 Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen 2006- 2010: „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů demokracie.“  Pekingská platforma pro akci, strategický dokument OSN říká, že zvýšení počtu žen v rozhodovacích pozicích je „nezbytný předpoklad pro dosažení transparentní a odpovědné vlády, administrativy a udržitelného rozvoje ve všech oblastech života“  bod 1.2 Priorit a postupů vlády při prosazování rovnosti žen a mužů: „Aktivně podporovat konkrétními opatřeními výběr vhodných kandidátek do funkcí ve vládních orgánech a na vedoucí místa jak v ministerstvech, tak i v jimi řízených správních úřadech a institucích…“  článek 141 Smlouvy o Evropské unii přijetí pozitivních opatření povoluje a podporuje

3 Proč mentoring?  bariéry, jež musí političky překonávat (např. neformální komunikační kanály), spolu s nízkým zastoupením, a malým počtem následování-možných příkladů, spolu s neexistencí systémových opatření (např. návrh AD zákona neobsahuje možnost přijetí pozitivních opatření) tvoří začarovaný kruh  existují různé způsoby podpory žen v politice: kvóty, školení, síťování, ženské frakce, a další; mentoring je pouze jednou, ale vysoce efektivní (a méně kontroverzní) cestou, jak zvýšit zastoupení žen v politice a zkvalitnit jejich práci  zkušenosti z oblasti vzdělávání a businessu, kde je mentoring hojně využíván (evropský výzkum, jehož se zúčastnila MAPM a v němž zdůraznila potřebu poradenství zkušenějšími)  rizika a výhody mentoringu muž-žena, žena-žena  image strany

4 Proč mentoring?  mentoring = vzájemnost, obousměrný vztah  vzor pro způsoby jednání, řešení nejrůznějších situací, a také obdiv, což zajistí motivaci se rozvíjet  rozvoj schopností a dovedností, rozvoj a získávání zkušeností, vyjasnění si vlastních priorit  předávání kontaktů a informací o formálních i neformálních komunikačních kanálech  pomáhá omezit rizika (X vztah při m. jako riziko)  síťování  vzájemná podpora a potvrzení, zvýšení sebedůvěry, komunikace  předávání zkušeností se slaďováním rodinného a pracovního života

5 Formy  může probíhat mnoha různými způsoby, v závislosti na potřebách, zkušenostech a časových možnostech obou/všech zúčastněných stran  mentorka může mít jednu anebo více mentee, také mentee může mít jednu nebo více mentorek (výhody, nevýhody)  nástin možných typů mentoringu:  distanční pozorování – analýza webových stránek političek, článků, rozhovorů, TV a rozhlasových pořadů a dalších materiálů.

6 Formy  může probíhat mnoha různými způsoby, v závislosti na potřebách, zkušenostech a časových možnostech obou/všech zúčastněných stran  mentorka může mít jednu anebo více mentee, také mentee může mít jednu nebo více mentorek (výhody, nevýhody)  nástin možných typů mentoringu:  distanční pozorování – analýza webových stránek političek, článků, rozhovorů, TV a rozhlasových pořadů a dalších materiálů.  e-mentoring: on-line konzultace, webové konference, emailová či telefonická komunikace (umožňuje přeshraniční spolupráci)

7 Formy  může probíhat mnoha různými způsoby, v závislosti na potřebách, zkušenostech a časových možnostech obou/všech zúčastněných stran  mentorka může mít jednu anebo více mentee, také mentee může mít jednu nebo více mentorek (výhody, nevýhody)  nástin možných typů mentoringu:  distanční pozorování – analýza webových stránek političek, článků, rozhovorů, TV a rozhlasových pořadů a dalších materiálů.  e-mentoring: on-line konzultace, webové konference, emailová či telefonická komunikace (umožňuje přeshraniční spolupráci)  osobní setkání

8 Formy  může probíhat mnoha různými způsoby, v závislosti na potřebách, zkušenostech a časových možnostech obou/všech zúčastněných stran  mentorka může mít jednu anebo více mentee, také mentee může mít jednu nebo více mentorek (výhody, nevýhody)  nástin možných typů mentoringu:  distanční pozorování – analýza webových stránek političek, článků, rozhovorů, TV a rozhlasových pořadů a dalších materiálů.  e-mentoring: on-line konzultace, webové konference, emailová či telefonická komunikace (umožňuje přeshraniční spolupráci)  osobní setkání  spolupráce na projektu

9 Formy  může probíhat mnoha různými způsoby, v závislosti na potřebách, zkušenostech a časových možnostech obou/všech zúčastněných stran  mentorka může mít jednu anebo více mentee, také mentee může mít jednu nebo více mentorek (výhody, nevýhody)  nástin možných typů mentoringu:  distanční pozorování – analýza webových stránek političek, článků, rozhovorů, TV a rozhlasových pořadů a dalších materiálů  e-mentoring: on-line konzultace, webové konference, emailová či telefonická komunikace (umožňuje přeshraniční spolupráci)  osobní setkání  spolupráce na projektu  „vrstevnický“ (peer-to-peer) mentoring – vzájemná supervize a konzultace zhruba stejně zkušených političek (na komunální nebo parlamentní úrovni)

10 Inspirace ze zahraničí  Mentoring - UK  Australian Women's Mentoring Network  Mentor's Forum (Velká Británie)  Women In Local Councils (Irsko)  Labour Women's Network (UK)  Fianna Fáil (Irská republikánská strana)  Evropská komise  Women’s Enterprise Agency (Finsko)  Cross Border Training: Women Entrepreneurs (EU)  WOMED (Belgie)

11 Motto na závěr Můžete se toho hodně naučit také od lidí, které nemáte rádi, jež však respektujete. Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "MENTORING. Strategické dokumenty  Cestovní mapa EU v oblasti rovnosti mužů a žen 2006- 2010: „Trvale nízké zastoupení žen v politice je jedním z deficitů."

Podobné prezentace


Reklamy Google