Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště"— Transkript prezentace:

1 Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Čs. armády 777 Milevsko Chemie jako věda

2 VY_32_INOVACE_07_C_01_Chemie jako věda
Škola SOŠ a SOU Milevsko Autor Ing. Václav Žák Název VY_32_INOVACE_07_C_01_Chemie jako věda Téma Chemie jako věda Datum tvorby Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

3 Anotace a metodické pokyny:
Tato prezentace je určena pro výuku předmětu Chemie ve 2. ročníku. Tento předmět je součástí bloku RVP – přírodověd- né vzdělávání. Nejprve je uvedena definice chemie, poté se zamyslíme nad uplatněním chemie v běžném životě. Rozdělíme chemii a zopakujeme pomocí společných otázek. Str. 8 – na kliknutí se objeví otázky. Na odpovědi můžeme použít funkci pera v Office 2010. Materiál je interaktivní a inovativní především díky propojenosti výkladu učitele a samostatné práce žáků, a to za využití ICT.

4 Definice chemie je přírodní věda zabývající se studiem složení a strukturou látek a jejich vzájemnými interakcemi dělí se na řadu specializovaných disciplín

5 Kde se s chemií můžeme setkat v běžném životě
?

6 ROZDĚLENÍ CHEMIE obecná chemie – zabývá se obecnými zákonitostmi stavby látek a průběhu chemických dějů => vlastnosti látek anorganická chemie – zkoumající všechny prvky a jejich sloučeniny s výjimkou většiny sloučenin uhlíku organická chemie – studium organických látek (většinou sloučenin uhlíku) analytická chemie – zkoumá složení látek chemickými a fyzikálně chemickými metodami (uplatnění též v potravinářství, hutnictví, lékařství aj.)

7 biochemie – chemie živých soustav (chemické látky významné pro život organismů a chemické reakce v živých organismech), prolínání s biologií fyzikální chemie – zkoumá zákonitosti stavby a vlastnosti látek pomocí fyzikálních přístrojů za použití fyzikálních metod (elektrochemie, termochemie), využívá fyziky i matematiky geochemie – zkoumá chemické složení Země chemická technologie – postupy a principy chemické výroby technická chemie – např: chemie vody, chemie ropy, potravinářská chemie, agrochemie atd.

8 Čím se zabývá organická chemie?
Čím se zabývá analytická chemie?

9 V jakém průmyslu využíváme znalostí chemie?
2. Kde se v zemědělství využívá chemie? 3. Vyjmenuj výrobky ve třídě vzniklé chemickou výrobou.

10 Zdroje obrázky z klipartu Microsoft Power Pointu 2010
BLAŽEK, Jaroslav; FABINI, Ján. Chemie pro studijní obory SOŠ a SOU nechemického zaměření. Praha: SPN, 1999, ISBN


Stáhnout ppt "Chemie jako věda Střední odborná škola a Střední odborné učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google