Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště"— Transkript prezentace:

1 KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Čs. armády 777 Milevsko KRVÁCENÍ

2 Škola SOŠ a SOU Milevsko Autor Mgr. Jaroslava Neumannová Název VY_32_INOVACE_07_B_07_ZDR Téma Krvácení Datum tvorby Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

3 Anotace a metodické pokyny:
Tato prezentace je určena pro výuku předmětu Zdravotní nauka, který je vyučován ve 2. ročníku. Tento předmět je součástí bloku odborného vzdělávání. Úvodem zopakujeme základní informace o krvi. Rozdělíme krvácení z různých hledisek. Probereme rozpoznání jednotlivých druhů a způsoby ošetření. Str. 6 – obr. – tepenné, žilní a vlásečnicové krvácení. Str. 7 – schéma tlakových bodů. Str. 8 – schéma tlakového obvazu. Str. 9 – obr. – gumové a textilní škrtidlo. Str. 10 – na kliknutí se objeví otázky na zopakování. Str. 11 – při vyplňování křížovky použijeme funkci pera v Office Str. 12 – při plnění úkolů použijeme funkci pera a zvýrazňovače v Office 2010. Materiál je interaktivní a inovativní především díky propojenosti výkladu učitele a samostatné práce žáků, a to za využití ICT.

4 V dospělosti v organizmu krev 5 – 7% hmotnosti
U dětí – až 10% hmotnosti Krev obíhá v uzavřeném cévním systému, zajišťuje trvalý přísun živin a kyslíku Krevní ztráta znamená pro člověka oslabení, popřípadě i ohrožení organizmu

5 Dělení krvácení: Podle intenzity krvácení – malé - střední - velké Podle druhu krvácející cévy – tepenné - žilní - vlásečnicové - smíšené Podle směru krvácení – zevní (navenek, mimo tělo) - vnitřní (do tělních dutin) Podle příčiny krvácení – úrazové - neúrazové (žaludeční vřed)

6 Rozpoznání druhu krvácení: Tepenné – jasně červená krev, vystřikuje
Žilní – tmavší krev, proudí trvale Vlásečnicové – nebývá závažné Smíšené – kombinované krvácení žilní i tepenné nejprve tepenné Obr. Obr. Obr.

7 Způsoby ošetření krvácení:
Stlačení cévy přímo v ráně rukou nebo tamponem (poranění krkavice, břišní aorty) používáme ochranné rukavice, obalíme si je sterilním materiálem, do rány, nesmíme vyndat do příjezdu záchranky Stlačení tepny v tlakovém bodě – tlakový bod je místo, kde lze tepnu přitisknout ke kosti, tlakový bod stlačíme mezi ranou a srdcem (spánkový, lícní, krční, podklíčkový, pažní, břišní, stehenní) Obr.

8 má tři vrstvy– sterilní krycí čtverec, sterilní tlaková
Tlakový obvaz: má tři vrstvy– sterilní krycí čtverec, sterilní tlaková vrstva, pevné otáčky obinadla při přikládání obvazu nesmíme způsobovat bolest pozor na prosakující krvácení můžeme dát i dvě tlakové vrstvy nedáváme do něj mince, nůž, kámen, dřevo – hrozí poškození tkáně Obr. Obr.

9 při krvácení z tepny na končetině (na horní na paži,
Škrtidlo: při krvácení z tepny na končetině (na horní na paži, na dolní na stehno) nedáváme přímo na kůži, musíme ho podložit můžeme improvizovat páskem, šátkem, kravatou zaškrcujeme nad krvácením blíž k srdci zaškrcenou část těla znehybníme zapíšeme si čas zaškrcení nepovolujeme Obr. Obr.

10 Rozděl krvácení podle druhu cévy
Rozděl krvácení podle směru Rozděl krvácení podle příčiny

11

12 Jasně červená vystřikující krev je při krvácení
žilním D tepenném C vlásečnicovém T 2. Tlakový obvaz má vrstvy jednu Í dvě O tři É 3.Člověk má l krve – K 5 – V 7 – L 4. Škrtidlo se nepoužívá na lýtko U paži M krk Y Tepny, žíly a vlásečnice jsou ……………………...

13 Použité zdroje: BERÁNKOVÁ, Monika; FLEKOVÁ, Anna; HOLZHAUSEROVÁ, Blanka. První pomoc. Praha: Informatorium, 2007, ISBN Obrázky z klipartu Microsoft Power Pointu 2010 Vlastní materiály autora


Stáhnout ppt "KRVÁCENÍ Střední odborná škola a Střední odborné učiliště"

Podobné prezentace


Reklamy Google