Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

6.březen DEN JÓDU Od roku 1999 se v České republice 6. března slaví Den jódu, který má připomenout široké laické i odborné veřejnosti důležitost přítomnosti.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "6.březen DEN JÓDU Od roku 1999 se v České republice 6. března slaví Den jódu, který má připomenout široké laické i odborné veřejnosti důležitost přítomnosti."— Transkript prezentace:

1 6.březen DEN JÓDU Od roku 1999 se v České republice 6. března slaví Den jódu, který má připomenout široké laické i odborné veřejnosti důležitost přítomnosti jódu v potravě pro lidské zdraví.

2 Přítomnost jódu můžeme zjistit i na potravinových etiketách.
V těle je jód nezbytnou stavební součástí hormonů štítné žlázy, které v buňkách regulují rychlost metabolismu (látkové přeměny) a zajišťují normální růst a vývoj všech tkání a orgánů. Jód je do těla přiváděn potravou. Přirozeným zdrojem jsou mořské ryby např. makrely, sardinky, losos, sleď. Z dalších potravin mléko a některé minerální vody Vincentka, Hanácká kyselka. Velké množství potravin a nápojů, zejména pro děti je proto jódem obohacováno.

3 Prevence nedostatku jódu
Připravujeme pokrmy z mořských ryb alespoň jedenkrát týdně Používáme sůl obohacenou jódem Zařazujeme potravinové výrobky a nápoje s vyšším obsahem jódu

4 Nedostatek jódu se může projevit zvětšením štítné žlázy (tzv
Nedostatek jódu se může projevit zvětšením štítné žlázy (tzv. strumou, voletem) Další příznaky: zvýšená únava zapomínání sklon k depresím celková ztráta vitality poruchy sexuálního vývoje poruchy plodnosti Dlouhodobý nedostatek jódu může vést k vážné poruše mentálního a tělesného vývoje u dětí.

5 Denní příjem jódu Denní příjem jódu by měl činit kolem 150 mikrogramů, v těhotenství až o sto mikrogramů víc. Zdrojem jódu jsou první řadě mořské ryby a další produkty z moře, dále je významné množství jódu obsaženo v mléce a mléčných produktech, tam však množství jódu značně kolísá. S ohledem na naše výživové zvyklosti jsou mléko a mléčné produkty jako zdroj jódu velmi důležité, Pro optimální přísun jódu se uvádí jako dostačující dvakrát týdně porce mořských ryb, avšak sehnat čerstvé a kvalitní mořské ryby není vždy jednoduché. Řešením mohou být sardinky v plechovce, přestože se jedná o konzervu, což má své nevýhody.

6 Pokud se nebojíte zavádět do svého jídelníčku nové věci, vyzkoušejte mořské řasy.
Kromě toho, že ochutnáte něco netradičního, získáte hned několik výhod. Řasy totiž obsahují někdy až 20 × více minerálních látek než běžná zelenina. Jsou bohaté především na vápník, železo a jód a některé druhy řas (Wakame, Nori) také mají až 15 × více vápníku než mléko. Mořské řasy jsou zdrojem lehce stravitelných bílkovin a tělu dodávají i potřebné vitamíny (A, B2, B12, C). Všechny mořské řasy obsahují chlorofyl, patří tak mezi zelené potraviny – i když opravdu zelená je jen část z nich. Hodně druhů má totiž červenou nebo hnědou barvu, neboť chlorofyl je překryt jinými pigmenty.

7 Vliv mořských řas na naše zdraví:
Mají protivirové, protiplísňové, protizánětlivé a antibakteriální účinky. Podporují prevenci rakoviny. Jsou výrazně zásadotvorné, a tudíž pomáhají snížit překyselení organismu. Obsahují řadu silných antioxidantů. Díky vysokému obsahu vlákniny, chlorofylu a dalších živin (např. kyseliny alginové) pomáhají z trávicího traktu vylučovat škodliviny (včetně těžkých kovů, jako jsou rtuť a olovo). Podílejí se na snižování cholesterolu. Jsou vhodné i pro osoby trpící artritidou, artrózou, alergiemi, astmatem a autoimunitními chorobami. Důležité je, že živiny obsažené v mořských řasách, jsou organizmem velmi dobře stravitelné. Řasy jsou bohaté na vlákninu, zvyšují pocit nasycenosti a vy hned tak nedostanete hlad.

8 Mořské řasy dostupné v prodejnách zdravé výživy:
Arame patří mezi hnědé řasy, má velmi jemnou chuť a roste hojně na pobřeží japonského ostrova Izu. Arame je řasa se zoubkovatými vějířovitými listy. Je tlustší než ostatní druhy mořských řas. Arame má v čerstvém stavu žlutohnědou barvu a když se vaří, začíná černat.. Arame má díky obsahu přírodního cukru nasládlou chuť, obsahuje velké množství jódu, vápníku a vlákniny. Má příznivý účinek na vysoký krevní tlak a pomáhá při léčbě onemocnění ženských pohlavních orgánů. Řasa arame dobře chutná s tofu a zeleninou. Je přidávána do polévek a salátů.

9 Mořské řasy dostupné v prodejnách zdravé výživy:
Dulse je výjimečná v jednom ohledu - ze všech řas je totiž nejbohatší na železo. Dalšími látkami obsaženými v řase dulse jsou vápník, magnezium, jód a fosfor. Nejvíce se používá do polévek. Při její přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme právě do polévek. Díky jejímu kořeněnému aroma ji můžete také použít i jako koření - nasucho ji opražíte a rozdrtíte v hmoždíři na prášek.

10 Mořské řasy dostupné v prodejnách zdravé výživy:
Řasa hijiki se vyskytuje ve dvou formách –  hijiki, která vypadá jako dlouhé černé nudle v podobě malých pupenců, které vypadají po usušení jako černý čaj. Hijiki se připravuje dušením v   rybím vývaru. Ochucuje se sojovou omáčkou a často i cukrem, společně se zeleninou. Pro svou neutrální příchuť ji můžete použít v salátech či těstovinách. 

11 Mořské řasy dostupné v prodejnách zdravé výživy:
Kelp je gigantická chaluha, která v mořích vytváří „pralesy" . Na světě se jí vyskytuje přes osm set druhů. Je mimořádně bohatým zdrojem jodu, pouhá čtvrtina lžičky obsahuje 277 % doporučené denní dávky. Její konzumaci bychom tedy neměli přehánět, neboť při předávkování může způsobit nadměrnou činnost štítné žlázy. Právě díky obsahu jodu (ale i vlákniny) se kelp často přidává do přípravků na hubnutí. Výrazně totiž podporuje spalování energie. Zároveň mírně zvyšuje teplotu, což ocení nejen lidé s nadváhou (protože se zvýší jejich energetický výdej), ale i zimomřivé osoby. Kelp je zároveň bohatý na vitamin C, vitaminy skupiny B, karotenoidy, vápník, hořčík, draslík, fosfor a další živiny. Obsahuje také sacharid manitol, který má mírně projímavé účinky, a hlavě nezvyšuje produkci inzulinu, takže je vhodný i pro diabetiky a příznivě ovlivňuje hladinu cholesterolu.

12 Mořské řasy dostupné v prodejnách zdravé výživy:
Kombu Suchou řasu kombu je dobré použít při vaření fazolí. Urychlí tak vaření a pomůže trávení. Suchá řasa může být skladována ve vzduchotěsné nádobě bez přístupu světla a vlhka. Uvařenou řasu byste měli uchovávat v chladu nebo ledničce.

13 Mořské řasy dostupné v prodejnách zdravé výživy:
Nori patří k nejrozšířenějším mořským řasám. Nori je výbornou prevencí ateriosklerozy, pomáhá snižovat krevní tlak, obsahuje řadu vitaminů, minerálů, bílkovin, chlorofyl, jako všechny řasy také dostatek jódu a kyselinu alginovou, která pomáhá odvádět toxiny z těla. Mořské řasy by se měly podávat v nižších dávkách, ale pravidelně. Nori je oblíbená ve světě pro výrobu sushi. Nori vločky můžete přidávat jednoduše do jídel bez namáčení. Konzumace řasy nori pomáhá snížit také hladinu cholesterolu, zlepšuje trávení a má příznivý vliv na fungování mozku. Výrazně také podporuje hojení ran.

14 Mořské řasy dostupné v prodejnách zdravé výživy:
Wakame je dlouhá řasa rostoucí v okolí japonského ostrova Hokkaidó, kde se sklízí od února do června pomocí dlouhých háků. Pak se namáčí do vařící vody, pak do čerstvé studené vody a nakonec se suší na šňůrách. Obsahuje hojnost bílkovin, vlákniny, vápníku, jodu, hořčíku, zinku železa, stejně jako vitaminů skupiny B (zvláště niacinu) a látek s protirakovinnými účinky. Pomáhá při čištění krve, posiluje krevní oběh a podobně jako kombu zabraňuje šedivění vlasů. Pro použití do salátů namočíme řasu na pár minut do vody. Můžeme ji také konzumovat syrovou nebo orestovanou na olivovém oleji.

15 TIP pro přípravu mořských řas:
Zkuste rozdrcené suché řasy nasypat na rýži, pečené brambory a saláty, nebo přidat do polévek, omáček, na luštěniny, nebo do dušených pokrmů. Pokud máte obavu z příliš silné mořské vůně a chuti, vyzkoušejte pro začátek Wakame, Arame, Nori nebo Kombu, které mají velmi slabé mořské aroma a jemnou chuť. Nikdy však řasu s polévkou nevařte více jak dalších deset minut, ztrácí pak skoro všechny obsažené minerály a vitamíny. Mořské řasy se mohou přidávat do salátů, polévek,rýže, bambor, luštěnin a pokud vám jejich konzistence vadí, nemusíte je přímo jíst, stačí je vyvařit a následně vyjmout. Mořské řasy lze zakoupit čerstvé nebo sušené v podobě plátků, lístků, vloček i pastilek.

16 6.březen DEN JÓDU Zdroj: Iva Kubešová www.behejsrdcem.com
Zdroj: American Journal of Clinical Nutrition Zdroj: Zelené potraviny - Marie Dallen Zdroj: Vypracovala: Dzivá Regina vedoucí školní jídelny


Stáhnout ppt "6.březen DEN JÓDU Od roku 1999 se v České republice 6. března slaví Den jódu, který má připomenout široké laické i odborné veřejnosti důležitost přítomnosti."

Podobné prezentace


Reklamy Google