Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních."— Transkript prezentace:

1 Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.

2 Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek Minerální látky  vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, železo, zinek, selen, jód Vitaminy  vitaminy rozpustné v tucích (zejména vitamin A, D)  vitaminy B skupiny  kyselina pantotenová

3 Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav V naší stravě mají zvláštní význam: vápník, draslík, fosfor, vitaminy A, D, a B12, riboflavin Některé z obsažených vitaminů fungují jako antioxidační látky, zejména vitamin A a selen Z makronutrientů je ceněn vysoký obsah plnohodnotných bílkovin a tuku Konzumace odpovídajícího množství mléčných výrobků (2-3 porce/den) pomáhá dětem, dospívajícím i dospělým splnit jejich výživové požadavky a také zvýšit celkovou kvalitu stravy

4 Mléčné výrobky a civilizační onemocnění Řada studií potvrzuje, že mléčné výrobky sehrávají významnou úlohu v prevenci řady onemocnění Jejich pozitivní vliv byl prokázán v prevenci a léčbě  Metabolického syndromu a diabetu 2. typu (Smedman et al. 1999, Mennen et al. 2000, Wirfȁlt et al. 2001, Rosell et al. 2004)  Nadváhy a obezity (Ranganathan et al. 2005, Rajpathak et al. 2006, Barr et al. 2000, Phillips et al. 2003, Zemel 2003)

5 Mléčné výrobky a civilizační onemocnění  Vysoký krevní tlak (Wang et al. 2008, Hilpert et al. 2009)  Vliv na hladiny HDL cholesterolu (Kiessling et al. 2002)

6 Mléčné výrobky a hubnutí Mléko a mléčné výrobky obsahují řadu bioaktivních látek (vápník, mastné kyseliny, syrovátka, větvené aminokyseliny) ovlivňující  metabolismus tuků  spalování tuků (Zemel 2005, Melanson et al. 2003) Mléčné výrobky a mléčné komponenty  potlačují krátkodobý příjem stravy  zvyšují subjektivní pocit sytosti  stimulují mechanismus, který signalizuje nasycení a sytost (Aziz a Anderson 2007)

7 Další přínosy mléčných výrobků na náš organismus Prevence a léčba osteoporózy (Wadolowska et al. 2013) Úprava plodnosti u žen i mužů  Hlavní mechanismus redukce hmotnosti

8 Děkuji za pozornost. Více na www.bileplus.euwww.bileplus.eu


Stáhnout ppt "Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních."

Podobné prezentace


Reklamy Google