Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Referát -Tygři Jakub Šavrňák

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Referát -Tygři Jakub Šavrňák"— Transkript prezentace:

1 Referát -Tygři Jakub Šavrňák 8.12. 2012
Zdroje : wikipedia.org, abicko.cz, zoopraha.cz, 21stcenturytiger.org

2 Tygři v divočině Tygr doplácí na nejrůznější civilizační tlaky. Kácení lesů, stavba silnic a měst a rozšiřování zemědělské půdy mu ubírá a poškozuje původní prostředí. Tygr se však neumí dostatečně rychle přizpůsobit tak velkým změnám. Různým částem tygřího těla jsou přisuzovány kouzelné či léčebné účinky. Proto kvete nezákonný obchod s kostmi, orgány, drápy apod. (Pytláci tygra nezákonně uloví a jeho části pak prodávají lidem v Tibetu kteří je mají za posvátné)

3 Tygři v zajetí V zajetí často dochází ke křížení tygrů se lvi a tak vznikají velice agresivní druhy hybridů. Existují dva druhy hybridů: kříženec mezi samcem lva a samicí tygra (Liger) a kříženec mezi samcem tygra a samicí lva (Tigon). Tito hybridé dosahují abnormální velikosti a hmotnosti.

4 Liger Potomek lva a tygřice.
Ve většině případů velikostí přerůstá své rodiče a je největší šelmou naší planety. Dosahuje velikosti poníka a váží takřka půl tuny.  Kapitální exempláře dorůstající fenomenální velikosti pochází křížením lva indického a tygřice ussurijské. Křížením těchto šelem dochází ke vzniku nepřirozeně velkých, agresivních hybridů, dosahujících délky takřka čtyř metrů.

5 Tigon Potomek tygra a lvice.
Je menší než Liger a zpravidla nedosahuje velikosti svých rodičů. Může vážit až 150 kg. Na světě jich žije jen zhruba 5.

6

7 Druhy Tygrů Tygr Ussurijský - Ve volné přírodě žije už jen jedinců, v zajetí asi (Dálný východ) Tygr Indický – V přírodě žije asi 2000 – 4900 jedinců. (Indie, Bangladéš, Bhůtán, Čína, Nepál) Tygr Sumaterský – Nejmenší tygr,  vzhledem k ostrovnímu areálu patří ke kriticky ohroženým druhům a je uveden v červené knize IUCN. (Sumatra) Tygr Čínský – V přírodě vyhuben, v zajetí žije zhruba 50 jedinců. (Čína) Tygr Jávský – Vyhuben v roce 1979 (Jáva) Tygr Balijský – Vyhuben v roce 1937 (Bali) Tygr Kaspický – Vyhuben v roce 1968 (Afghánistán, Irák, Irán, Rusko, Pákistán, Turecko)

8 Bílí Tygři Bílí tygři nejsou poddruhem, bílá barva je recesivně děděná barevná odchylka. Vyskytuje se jen u tygra indického. Žijí pouze v zajetí protože by se kvůli nápadnému zbarvení nemohli v mládí ukrýt před predátory. Za své zbarvení vděčí částečnému albinismu, částečnému protože nemá červené oči a zachovali se mu černé pruhy.

9 Tygři v ohrožení Ve volné přírodě dnes přežívá posledních asi 4 – 5 tisíc jedinců. Z původních devíti poddruhů jsou už tři definitivně vyhubené. V některých tygřích rezervacích se dokonce ani neví jestli v nich ještě vůbec tygři žijí. Mnoho původních národů uctívalo tygry jako božstvo – dnes by tygři tuto úctu potřebovali, možná by je pomohla ochránit.

10 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Referát -Tygři Jakub Šavrňák"

Podobné prezentace


Reklamy Google