Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Martin Man Jan Dresler. Osnova Základy Charakteristika Rozmnožování Pár opic Příbuzní Primátů Foto.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Martin Man Jan Dresler. Osnova Základy Charakteristika Rozmnožování Pár opic Příbuzní Primátů Foto."— Transkript prezentace:

1 Martin Man Jan Dresler

2 Osnova Základy Charakteristika Rozmnožování Pár opic Příbuzní Primátů Foto

3 ZÁKLADY Základy Primáti (Primates) jsou řádem poměrně primitivních placentálních savců, který zahrnuje lemury, opice a lidoopy, včetně člověka. Slovo primát pochází z latinského jména Primates, což je množné číslo od primas („jeden z prvních, znamenitý, vznešený“). Českým synonymem jsou nehetnatci. Tento řád čítá na 350 druhů.

4 Charakteristika Základy Charakteristika Primáti jsou převážně stromoví savci, jsou tedy dobře přizpůsobeni ke šplhání. Mají pětiprsté chápavé končetiny, palec je postaven naproti ostatním prstům. Na rozdíl od většiny savců mají dobře vyvinutou klíční kost, přední končetina je velmi pohyblivá. Většina primátů má drápy přeměněné v ploché nehty, nehty se vyskytují pouze u primátů a můžou být považovány za znak charakteristický pro tento řád - proto české označení nehetnatci.

5 Rozmnožování Základy Charakteristika Rozmnožování Primáti jsou placentální savci, samice rodí živá mláďata. Primáti mají nízkou rozmnožovací schopnost, samice často rodí jen jedno mládě, o které se velmi dlouho stará. Opice starého světa jsou polygamní a samci jsou větší než samice. Naproti tomu opice nového světa žijí v párech a pohlaví jsou stejně velká.

6 Malpa Kapucínská Základy Charakteristika Rozmnožování Malpa Kapucínská Malpa kapucínská (Cebus capucinus) je nevelká opice z čeledi ploskonosých opic malpovitých (Cebidae). Obývá tropické deštné lesy v Jižní a Střední Americe. Na temeni hlavy se občas objevuje černý proužek srsti připomínající tvar písmena V. Malpa kapucínská měří na délku kolem 48 cm, přičemž dospělý samec zřídkakdy přesáhne hmotnost 6 kg, samice váží obvykle mezi 4 až 5 kg. Chápavý ocas je až 55 cm dlouhý. Samci jsou výrazně větší než samice.

7 Gorila Základy Charakteristika Rozmnožování Malpa Kapucínská Gorila Gorila je rod, který zahrnuje největší primáty naší planety Tento rod má dva recentní druhy a z nich každý má dva poddruhy. Gorila je býložravá a žije v lesích střední Afriky.

8 Orangutan Základy Charakteristika Rozmnožování Malpa Kapucínská Gorila Orangutan Orangutan je rod lidoopů žijících v tropických deštných pralesech ostrovů Bornea a Sumatry. V současnosti se popisují dva druhy, ohrožený orangutan bornejský, který je typovým druhem rodu, a kriticky ohrožený orangutan sumaterský.

9 Pavián pláštíkový Základy Charakteristika Rozmnožování Malpa Kapucínská Gorila Orangutan Pavián pláštíkový Samci dosahují hmotnost kg, samice kg, délka těla okolo 76 cm. Mají krátké končetiny uspůsobené k pobytu na zemi (šplhat umějí, ale nejsou příliš obratní, na zemi se pohybují rychleji rychlejši) Barva srsti je šedavá, samci mají stříbřitou hřívu.

10 Příbuzné řády Základy Charakteristika Rozmnožování Malpa Kapucínská Gorila Orangutan Pavián pláštíkový Příbuzné řády Předkové primátů (někdy vyčleňováni jako samostatný řád Plesiadapiformes) byli pravděpodobně stromoví hmyzožravci, od kterých se primáti oddělili ve svrchní křídě. Z recentních řádů jsou primáti příbuzní letuchám a tanám.

11


Stáhnout ppt "Martin Man Jan Dresler. Osnova Základy Charakteristika Rozmnožování Pár opic Příbuzní Primátů Foto."

Podobné prezentace


Reklamy Google