Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala:Veronika Bitalová, 8.B.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala:Veronika Bitalová, 8.B."— Transkript prezentace:

1 Zpracovala:Veronika Bitalová, 8.B.
OHROŽENÉ DRUHY ZVÍŘAT Zpracovala:Veronika Bitalová, 8.B.

2

3 Mravenečník velký Potrava - živí se termity. Výskyt - savany a otevřených lesy přední a jižní Ameriky. Rozmnožování - po 190 dnech březosti rodí samice 1 mládě ( pečuje až do 1 roku věku). Charakteristika - mohutné zvíře dorůstající 1,8 až 2 m na délku. Hmotnost - mezi 29 až 65 kg a ocas měří 64 až 90 cm. Ohrožení -je to druh zranitelný. Hlavní příčinou ohrožení tohoto druhu je lov, přestože je v mnoha zemích chráněný zákonem.

4 Kůň Převalského Potrava – tráva, listy, pupeny.
Výskyt - suché asijské stepi a polopouště Rozmnožování - po březosti trvající 333–345 dní se rodí jedno hříbě. Charakteristika - má mohutné čelisti a silné žvýkací svaly, v kohoutku dorůstá až 1,4 metrů. Ohrožení - je to druh zcela nebo v přírodě vyhubený, krom pár jedinců v zajetí.

5 Tygr ussurijský Potrava - masožravec- se živí jelení zvěří a divokými prasaty, loví také gorily, menší savce, nepohrdne ani rybami, troufne si i na medvěda. Větší kořist si tygr ukrývá a opět se k ní vrací. Výskyt - jihovýchodní Asie. Žije v doupěti, v jeskyni či pod vývratem stromu. Tajga, husté porosty okolo řek a jezer, listnatý, smíšený i jehličnatý les. K životu potřebuje velké území člověkem nedotčené krajiny. Charakteristika - největší poddruh tygra a největší kočkovitá šelma. Dospělí samci mohou měřit až 3,3 metrů, přičemž na ocas připadá asi 1 metr. Ohrožení - Je to kriticky ohrožený druh(200 druhů).

6 Medvěd (grizzly) mexický
Potrava - všežravec - hlízy, lesní plody, ořechy, med, ryby, hmyz a jeho larvy, hlodavci, ještěři, velcí savci, mršiny. Výskyt – Kanada, Aljaška Rozmnožování - Pohlavní dospělosti dosahuje samec ve 4. roce, samice ve 3. roce života. Obdobím rozmnožování je červen. Délka březosti trvá v rozmezí dní, rodí obvykle 2 mláďata. Charakteristika - poddruh medvěda hnědého, dlouhé chlupy se stříbrnými špičkami,které pokrývají jeho plece a hřbet, hmotnost až 900kg, výška až 300cm. Ohrožení - druh zcela nebo v přírodě vyhubený.

7 Lachtan ušatý Potrava -je výhradně masožravec, loví nejčastěji ryby, olihně a chobotnice. Výskyt - břehy Tichého oceánu od Britské Kolumbie přes Aljašku a ostrovy v Beringově moři, přes pobřeží asijského východu a Japonsko až po Sachalin. Rozmnožování – samice se dostane na skaliska, nejprve porodí mláďata a poté se páří. Samci se k samicím chovají velice něžně, přesně naopak jako ke svým sokům. Charakteristika - srst je převážně světle žlutá či rezavá. Samice jsou světlejší, menší -2,5 m, váha 100 kg, samec může dosáhnout délky 3 m a váhy 600 kg, ale výjimkou není kg, výborná schopnost plavání. Ohrožení - je to kriticky ohrožený druh.

8 Netopýr černý Potrava – hmyz, krev, drobní savci, žáby, ryby, noční motýli, loví převážně v lesích. Výskyt - vyskytuje se téměř na celém území ČR (CHKO-Český a Moravský kras), na zimovištích ve štolách, jeskyních a sklepech . Rozmnožování - samci jsou samotářští tvorové, zato samice se sdružují do kolonií čítajících až 100 kusů. Hnízdí zpravidla v dutinách stromů a ve skalních dutinách . Samice rodí zpravidla po dvou mláďatech. Dožívá se minimálně věku let. Charakteristika - obvykle váží 6 až 15 g. Rozpětí křídel dosahuje 260 až 290 mm, délka těla 45 až 60 mm. Velmi dobří letci, jediní aktivně létající savci, typický noční tvor, často objevují u lidských obydlí a zalétávají i do bytů Ohrožení - kriticky ohrožené

9 Kočka divoká Potrava: až z 80 % hlodavci, ptáci a jiní drobní obratlovci, výjimečně uloví i větší zvířata Výskyt: v České republice se až na výjimky přirozeně nevyskytuje(Šumava), na Slovensku, kde žije několik set jedinců(3000). Listnaté a smíšené lesy. Rozmnožování: 2-6 koťat se rodí 1x ročně , v době páření, které v ČR spadá do jarních měsíců, se na čas stává společenskou a svého partnera láká hlasitým mňoukáním, doba březosti 65 dnů. Charakteristika: je savec z čeledi kočkovitých. Dožívá se 15–20 let, může vážit 1,2–11 kg a dosáhnout délky 47–80 cm. Ohrožení: kriticky ohrožené

10 DĚKUJI ZA POZORNOST...


Stáhnout ppt "Zpracovala:Veronika Bitalová, 8.B."

Podobné prezentace


Reklamy Google