Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRVOUKA A VŠEOBECNÉ ZNALOSTI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRVOUKA A VŠEOBECNÉ ZNALOSTI"— Transkript prezentace:

1 PRVOUKA A VŠEOBECNÉ ZNALOSTI

2 ZVÍŘATA V PŘÍRODĚ

3 KŘÍŽOVKA

4 SLON Slon je největší žijící suchozemský savec.
Při narození váží okolo 100 kg. Slon se dožívá 60 až 70 let. Sloni jsou v současnosti přísně chráněný druh po celém světě. Slon je charakteristický svým chobotem, což je kombinace nosu a horního rtu, který používá pro získání potravy. Sloni mají také kly. Tyto velké zuby jim vyčnívají z tlamy. ZAJÍMAVOST: Největšího slona zastřelili v Angole v roce 1974, vážil 12 000 kilogramů!!!

5 KŘÍŽOVKA

6 DELFÍN Delfín obecný je druh kytovce z čeledi delfínovití.
Délka jeho těla činí 1,8 - 2,6 m, hmotnost asi 75 - 115 kg.Jeho tělo je štíhlé, základní zbarvení hnědé až černé, na břiše bělavé, na bocích světlé skvrny a pruhy. Delfín je rozšířen téměř ve všech mořích od tropického po mírné pásmo. Delfín obecný plave rychlostí 35 km/h. Mají silnou ocasní ploutev, ta jim umožňuje dlouhé skoky nad hladinu i poskakování ve vzpřímeném postoji za pomoci jejích rychlých úderů o hladinu. ZAJÍMAVOST: Delfín není ryba!Patří do kategorie savců!!!

7 KŘÍŽOVKA

8 ŽELVA Tělo želvy je chráněno kostěným krunýřem, který se vyvinul z jejich žeber. Nejstarší druhy želv žil před 215 milióny let, což z nich dělá jednu z nejstarších skupin plazů V dnešní době je na světě asi 300 druhů želv, některé z nich jsou silně ohrožené. Želvy jsou studenokrevní živočichové, což znamená, že teplota jejich těla se mění podle okolního prostředí. Jsou typicky dlouhověké, někteří jedinci se dožili i více než 150 let. ZAJÍMAVOST: Želva patří do skupiny plazů!!!Není to obojživelník!

9 OPAKOVÁNÍ

10 DOMÁCÍ ZVÍŘATA

11 KŘÍŽOVKA

12 KOBYLA Kobyla je domestikované zvíře, patřící mezi lichokopytníky.
Slovo kůň označuje samce tak, ale i samičku koně. Samička koně do čtyř let se nazývá klisnička, starší samice je klisna. Sameček koně mladší čtyř let je hřebeček, starší je hřebec nebo valach. Mládě koně se nazývá hříbě. Věda zabývající se koňmi je hipologie.

13 KŘÍŽOVKA

14 ZAJÍC Zajíc je živočich z čeledi zajícovití a řádu zajíci
Hlavním životním prostředím zajíce je otevřená krajina v nížinách a pahorkatinách, okraje lesů a paseky Zajíc je celkově větší než králík váží 2,5–7 kg, tělo měří cm, zadní tlapka 12-15,5 cm. Samice je stejně velká jako samec, někdy o trošku větší Zajíc žije jednotlivě, pase se za šera, ráno a večer nebo v noci. Na rozdíl od králíka si zajíc nehrabe nory, ale přes den obvykle odpočívá v loži - prohlubině bez vystýlky ZAJÍMAVOST: V České republice se současný počet odhaduje na tisíc zajíců.

15 KŘÍŽOVKA

16 PES Pes domácí je pravděpodobně domestikovaný poddruh vlka obecného, nejstarší domestikované zvíře vůbec. Předpokládá se že byl domestikován asi před lety. Psi, kteří žijí s lidmi, vnímají své majitele jako svoji smečku a svého pána jako nadřazeného jedince. Samec je pes, samičce se říká fena a mládě psa je štěně ZAJÍMAVOST: Existuje podezření, že posléze došlo minimálně u některých populací k přikřížení šakala, tato teorie však není obecně přijímána.

17 OPAKOVÁNÍ

18 TUTO PREZENTACI VYTVOŘILI
Jana Papežová Pernilla Mendesová Andrea Matušková ZŠ E. Beneše Opava IX.B 2008/09


Stáhnout ppt "PRVOUKA A VŠEOBECNÉ ZNALOSTI"

Podobné prezentace


Reklamy Google