Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi"— Transkript prezentace:

1 Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám

2 Název: Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi Anotace: Vodní toky – řeky, potoky. Vodní nádrže – jezera, rybníky, přehrady. Živočichové žijící u voda a ve vodě. Přizpůsobení se okolnímu prostředí. Sladkovodní ryby – všežravé a masožravé, obojživelníci a plazi. Vypracoval: Mgr. Iva Hořejší Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět, Přírodověda Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, která lze použít i k opakování učiva. Ročník: 4. ročník Datum vytvoření:

3 Vodní nádrže stojaté vody
Povrchová voda Vodní toky Vodní nádrže stojaté vody

4 Vodní nádrže Jezera Rybníky Přehrady Umělý ekosystém
Přírodní ekosystém Rybníky Umělý ekosystém Přehrady

5 Živočichové v rybníku a jeho okolí

6 Ryby Kapr obecný je všežravec – živí se
drobnými vodními živočichy a rostlinami. Je to naše nejznámější ryba – symbol Vánoc. Má vysoké a mohutné tělo. Dýchá žábrami kyslík obsažený ve vodě. Samice – jikrnačka, samec – mlíčák.

7

8 Štika obecná je dravá ryba, svým žíhaným zbarvením se umí ve vodě dokonale maskovat. Žije v řekách a jezerech. Má dlouhé válcovité tělo – rychlý pohyb ve vodě. V tlamě má velký počet ostrých, zahnutých zubů.

9 Candát obecný je dravá ryba
Candát obecný je dravá ryba. Má protáhlé tělo s dvěma hřbetními ploutvemi. A příčnými pruhy na bocích.

10 Okoun říční – masožravá ryba.
Žije v hejnech.

11 Úhoř říční -jeho typickým znakem je protáhlé, válcovité tělo připomínající spíše hada než rybu. Na rozdíl od většiny ostatních sladkovodních ryb nemá břišní ploutve, ostatní ploutve splývají v jeden celistvý lem. V krvi úhoře se nachází jed podobný jako má zmije – ničí se už při teplotě 60°C.

12 Pstruh potoční žije v čistých potocích a říčkách
Pstruh potoční žije v čistých potocích a říčkách. Je to dravá, masožravá ryba.

13 Sumec velký Pro svoji bojovnost a vzrůstové schopnosti velice žádaná sportovní ryba. Je to u nás největší žijící ryba. Většinou žije samotářsky.

14 Obojživelníci a plazi Rosnička zelená dorůstá délky 3–5 cm a výšky 3–4 cm, což ji činí jednou z nejmenších žab v Česku. Zadní končetiny má znatelně silnější než přední, což umožňuje rychlé skákání

15 Rosnička skřehotá pomocí hnědožlutého vaku na hrdle, který se skřehotáním nafukuje. Její skřek je neuvěřitelně hlasitý a je slyšet i na vzdálenost několika kilometrů, což z rosničky zelené činí nejhlasitější žábu Evropy.

16 Skokan hnědý má dlouhé zadní končetiny, které mu umožňují dlouhé skoky
Skokan hnědý má dlouhé zadní končetiny, které mu umožňují dlouhé skoky. Mezi prsty má plovací blány, pomocí kterých plave.

17 Ropucha obecná Jejím úhlavním nepřítelem je člověk, ať už se jedná o neukázněné automobilisty či znečišťování přírody nebezpečnými látkami. V době páření se většina jedinců vrací do téže vodní nádrže, jejich cestu řídí individuální znalosti lokality.

18 Čolek obecný Mlok skvrnitý

19 Užovka obojková – zákonem chráněný had (obratlovec, nejedovatý), za hlavou má výrazné žluté půlměsíce. Má ráda vlhké louky, můžeme jí vidět plavat v rybníce. Rozmnožuje se kožovitými vejci.

20 Užovka podplamatá

21 Téma: Živočichové žijící v okolí rybníků a řek, 4. ročník
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional PowerPoint Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Živočichové našich rybníků – ryby, obojživelníci a plazi"

Podobné prezentace


Reklamy Google