Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."— Transkript prezentace:

1 Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám Nerosty 4. ročník

2 Název: Nerosty Anotace:Nerosty se v přírodě vyskytují jako součást hornin nebo samostatně. Nejznámější nerosty – křemen, zlato, stříbro, magnetovec, diamant. Nejrozšířenější minerál u nás – křemen – zbarvení, vlastnosti, využití. Vypracoval: Mgr. Iva Hořejší Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět, Přírodověda Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, která lze použít i k opakování učiva. Ročník: 4. ročník Datum vytvoření:

3 Na povrchu zeměkoule je zemská kůra
Na povrchu zeměkoule je zemská kůra. Lidé využívají jenom její nejsvrchnější část. Pod zemskou kůrou je zemský plášť a uprostřed je zemské jádro.

4

5 Povrch naší planeta Minerály (nerosty)
vyskytují se v přírodě samostatně nebo jsou součástí hornin. Horniny jsou tvořeny z jednoho nebo více minerálů.

6 Nerosty Nerosty = tvoří ložiska nerostných surovin NEROSTY kovové
nekovové

7 Kovové nerosty zlato

8 Zlato Žlutý kovový nerost, který se v přírodě vyskytuje velmi vzácně.
Těží se v hlubinných dolech nebo se rýžuje. Zlato v křemenné žíle

9 Stříbro Bílý kovový nerost, v přírodě velmi vzácný.
Klenotnictví – prsteny, šperky, náušnice

10 stříbro

11 Magnetit Obsahuje největší množství železa Má černošedou barvu
Magnetit je silně magnetický

12 železná ruda magnetovec

13 Nekovové nerosty Křemen Sůl kamenná Nejrozšířenější nerost u nás
Má různá zbarvení. Z křemenného písku se vyrábí sklo. Sůl kamenná

14 Křemen má různá zbarvení – od bílé, růžové, hnědé až třeba i fialové.
Bezbarvý křemen = křišťál

15 Diamant Největší diamant
Cullinan je největší diamant, který kdy byl nalezen. Váží karátů ( g) a byl nalezen 26. ledna 1905 v diamantovém dole Premier v JAR. Diamant byl poté rozdělen na 9 částí a 2 největší části se nacházejí v britských korunovačních klenotech.

16 Téma: Nerosty, 4. ročník Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional PowerPoint Obrázky z internetu Autor: Mgr. Iva Hořejší ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST."

Podobné prezentace


Reklamy Google