Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hlavní zdroj: www.zoopraha.cz Šelmy psovité Hlavní zdroj: www.zoopraha.cz.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hlavní zdroj: www.zoopraha.cz Šelmy psovité Hlavní zdroj: www.zoopraha.cz."— Transkript prezentace:

1 Hlavní zdroj: www.zoopraha.cz
Šelmy psovité Hlavní zdroj:

2 Obecná charakteristika
Masožravci, případně všežravci. Nezatažitelné drápy. Štíhlé tělo, dlouhé nohy, výrazné špičáky a trháky, protáhlá hlava. Většina psovitých šelem žije v malých skupinkách, některé žijí v párech (šakal) či vedou samotářský život (liška). Kořist vystopují a uštvou.

3 Pes domácí Jedno z prvních domestikovaných zvířat.
Nejčastěji chovaný domácí mazlíček. Vysoká inteligence, čich mnohokrát lepší než lidský, citlivost na vibrace. Všestranně využitelní, 10 skupin (ovčácká, pastevecká a honácká; pinčové, knírači, molossoidní; teriéři; jezevčíci; špicové a primitivní plemena; honiči a barváři; ohaři; retrívři a vodní; společenská; chrti) Vyhledávání drog, záchranáři, pomocníci pro nevidomé či vozíčkáře.

4 Šelmy psovité

5 Liška obecná Rozšířená po celé Evropě, S Africe a Asii.
Živí se drobnými obratlovci, občas lesní plody, troufne si i na domácí drůbež. O mláďata se stará matka, otec shání potravu. Velmi přizpůsobivá (lesy, města, parky…). Liška polární

6 Lišky

7 Šakal obecný Nejrozšířenější druh šakala. 12 poddruhů.
Indie, Barma, Blízký východ, Afrika. Velmi teritoriální, málo střetů. Potrava: obojživelníci, hlodavci, ptáci, mladí kopytnatci. V nouzi ovoce, odpadky. Schovává potravu pod zem/křoví.

8 Šakal obecný

9 Vlk eurasijský Jeden z poddruhů vlka obecného.
Dříve žil na mnohých místech v Evropě a Asii, dnes na většině vyhuben. Kopytníci, hlodavci. O mláďata se starají oba rodiče, později pomáhají členové smečky. Lesnatá krajina, tundra.

10 Vlk eurasijský

11 Vlk hřivnatý J Amerika. Pampa, okraje lesů.
Malí obratlovci, bezobratlí. Mláďata mají téměř černé zbarvení, špičku ocásku bílou. Na mnoha místech ohrožen (rozorávání pampy). Vysoké nohy (travnaté prostředí).

12 Vlk

13 Hyena čabraková Afrika. Savany. Převážně zdechliny, na pobřeží i ryby.
Na hřbetě chlupy dlouhé až 25 cm, tvoří hřívu.

14 Hyena

15 Fenek Afrika, Malá Asie. Pouště, polopouště.
Malí savci (hlodavci), ptačí i plazí vejce, hmyz. Krycí zbarvení, velké ušní boltce (přizpůsobení k životu na poušti). Po kořisti pátrá jemným sluchem. Dá se chovat i v zajetí, ale je velmi náročný (potrava).

16 Fenek

17 Pes dingo Někdy chápán jako poddruh vlka obecného.
Mnoho přírodních terénů. Králíci (hlodavci), ptáci, středně velcí klokani, příležitostně či v době nouze zdechliny, ovoce, části rostlin. Smečky, páry (řídká, roztroušená populace). Jeden ze symbolů Austrálie.

18 Pes dingo

19 a další… pes pralesní pes hyenovitý


Stáhnout ppt "Hlavní zdroj: www.zoopraha.cz Šelmy psovité Hlavní zdroj: www.zoopraha.cz."

Podobné prezentace


Reklamy Google