Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně."— Transkript prezentace:

1 PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně zrakem. Denní živočichové.

2 PRIMÁTI - OPICE Podle tvaru nosu: A) ploskonosé opice
široká nosní přepážka nosní otvory směřují do stran domovem je Jižní Amerika

3 PRIMÁTI - OPICE B) Úzkonosé opice úzká nosní přepážka
domovem je Evropa, Afrika, Asie holý obličej, mimické svaly

4 PRIMÁTI - OPICE A) ploskonosé opice Zástupci: Malpa kapucínská
Obývá tropické deštné lesy v Jižní a Střední Americe. Svůj rodový název získala podle kapucínských mnichů, jejichž kutny připomíná žluté zbarvení malpy kapucínské na hrdle, hlavě a ramennou, které kontrastuje s černě zbarveným zbytkem těla.

5 PRIMÁTI - OPICE

6 PRIMÁTI - OPICE Malpa kapucínská měří na délku kolem 48 cm, přičemž dospělý samec zřídkakdy přesáhne hmotnost 6 kg, samice váží obvykle mezi 4 až 5 kg. Chápavý ocas je až 55 cm dlouhý. Samci jsou výrazně větší než samice.

7 PRIMÁTI - OPICE

8 PRIMÁTI - OPICE Žije ve skupinách tvořených 2 až 20 kusy a vedenými jedním dominantním samcem a samicí. Jsou to denní primáti, kteří většinu času tráví na stromech. Živí zvláště listy, různými plody, květy, stonky a bobulemi.

9 PRIMÁTI - OPICE Samice rodí po 157-167 denní březosti jedno mládě.
V přírodě se obvykle dožívá let, v zajetí to může být i téměř o deset let více.

10 PRIMÁTI - OPICE Kosmas běločelý

11 PRIMÁTI - OPICE Rozmnožování: Mívají 1 až 3 mláďata, která samice rodí po dnech březosti. Způsob života: Žijí v malých rodinných skupinkách se samcem, samicí a nedospělými mláďaty.

12 PRIMÁTI - OPICE

13 PRIMÁTI - OPICE Zajímavosti: Jako u ostatních kosmanů, patří u nich k základní potravě drobní bezobratlí i obratlovci, míza a pryskyřice vylučovaná ze stromů. Dále se živí ovocem, květy a nektarem.

14 PRIMÁTI - OPICE Biotop: Pralesy Jižní Ameriky (Brazílie) Délka těla: 19 cm Hmotnost: 190 – 350 g

15 PRIMÁTI - OPICE Zástupci: Gueréza pláštíková
B) Úzkonosé opice Zástupci: Gueréza pláštíková Zeměpisné rozšíření: Rovníková Afrika  Biotop:  Tropické lesy do 4000 m n. m. (střední korunové patro).  Potrava: části rostlin, listy 

16 PRIMÁTI - OPICE

17 PRIMÁTI - OPICE Rozměry: Délka těla 48–70 cm, délka ocasu 67–90 cm, hmotnost 10–23 kg. Rozmnožování: Samice je březí 7,5 měsíce a rodí 1 mládě, které je zcela bílé. Nosí ho nejprve na hrudi.

18 PRIMÁTI - OPICE

19 PRIMÁTI - OPICE Zajímavosti: Má kontrastní černobílé zbarvení s dlouhým pláštíkem na plecích a huňatým ocasem. Právě nádherná kožešina se podepsala na tom, že jsou guerézy v mnoha oblastech ohrožené.

20 PRIMÁTI - OPICE

21 PRIMÁTI - OPICE Na rukou jim chybí palec úplně, nebo je velmi krátký. Mají vícedílný žaludek, což souvisí s tím, že se živí tuhými listy. Žijí v nepočetných skupinkách bez pevnějšího společenského pořádku.

22 PRIMÁTI - OPICE

23 PRIMÁTI - OPICE Kočkodan zelený
Obývá ekosystémy západní Afriky s dostatkem vody, úkrytů a potravy. Žije v savanách a lesostepích od Mauretánie a Senegalu po Sierru Leone a Libérii na jihu, západní břeh řeky Volta v Ghaně a deltu Nigeru v Mali.

24 PRIMÁTI - OPICE

25 PRIMÁTI - OPICE Je asi 40– 85cm dlouhý a 40 – 60cm vysoký. Hmotnost
dospělého jedince se pohybuje mezi 4 až 8kg.

26 PRIMÁTI - OPICE

27 PRIMÁTI - OPICE Podobně jako ostatní kočkodani obecní disponuje štíhlým tělem, dlouhým ocasem, o délce od 50 – 110cm, nezbytným pro pohyb v korunách stromů, a dlouhými nohami uzpůsobenými hbitému pohybu po zemi.

28 PRIMÁTI - OPICE

29 PRIMÁTI - OPICE


Stáhnout ppt "PRIMÁTI - OPICE Ploskochodci = těžiště těla je přesunuto na zadní končetiny. Lebka je oválnější než u jiných savců. Oči směřují dopředu = řídí se hlavně."

Podobné prezentace


Reklamy Google