Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏"— Transkript prezentace:

1 ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏
Jitka Svičarská A.3

2 VZHLED zajíc je celkově větší než králík
váží 2,5 až 7 kg, tělo měří 60 – 70 cm samice je stejně velká jako samec, někdy i o trochu větší Srst na hřbětě je okrově hnědá, na bocích je světlejší a na břiše téměř bílá Uši mají na špičce černou skvrnu a také ocas je svrchu tmavý Podle těchto znaků se dá rozlišit zajíc od králíka a také rozlišovacím tvarem je tvar lebky

3 VÝSKYT zajíc je pradávným obyvatelem naší vlasti
obývá téměř celou Evropu, na severu se vyskytuje až v jižní Skandinávii a jižním Finsku a proniká i na východ do Sibiře u nás se vyskytuje téměř všude, nesetkáme se s ním vša v honitbách ležící výše než 1500 m.n.m Jeho stavy bývají vyšší na krajích lesů, kde mají zajíci možnost vycházet do polí, zvláště v teplých a suchých krajích

4 ZPŮSOB ŽIVOTA Zajíc žije jednotlivě, pase se za šera, ráno a večer nebo v noci. Na rozdíl od králíka si zajíc nehrabe nory, ale přes den obvykle odpočívá v loži - prohlubině bez vystýlky, na okraji lesa, pod keřem, v obilí nebo i volně v oranici. V zimě se nechá zavát sněhem. Svému domovskému okrsku (asi 3 km v průměru) je věrný, ale v zimě má tendenci vyhledávat okraje lesů a chráněná stanoviště, kdežto v létě se stěhuje spíše do polí nebo luk. Oblíbenou potravou jsou zelené části rostlin, po sklizni ohryzává zbytky řepy, kukuřice a jiných plodin a v zimě kůru mladých stromů a keřů. Za jeden z důvodů poklesu početnosti se považuje ochuzení potravní nabídky při velkoplošném polním hospodaření. Zajíc dobře běhá, vyvine rychlost až 70 km/h, vzhledem k tendenci kličkovat se však stává častou obětí dopravy.

5 ROZMNOŽOVÁNÍ Období páření je dlouhé, od ledna až do léta, březost trvá dnů. Zvláštností zajíců je je možnost opětovnému oplození během březosti. Na začátku jara se však rodí jen málo zajíčků, až 80 % jich přijde na svět od května do srpna. V jednom vrhu jsou 1-4 mláďata, pokud má zaječice více vrhů do roka, je nejméně mláďat v prvním, nejvíce ve druhém a třetím, čtvrtý je výjimkou. Mláďata jsou sice při narození osrstěná, vidí a mohou se pohybovat, ale obvykle zůstanou první tři nebo čtyři dny v loži a matka je chodí jednou denně nakojit. Samice pohlavně dospějí za půl roku, ale první mládě mají až v následujícím roce. Nejvyšší věk známý z přírody je 12,5 roku.

6 Zajíc polní (Lepus europaeus)‏
Zajíc je celkově větší než králík, váží 2,5–7 kg, tělo měří cm Na hřbetě je okrově hnědá, na bocích světlejší a na břiše téměř bílá. Uši mají na špičce černou skvrnu a také ocas je svrchu tmavý. Žije jednotlivě, pase se za šera, ráno a večer nebo v noci. Na rozdíl od králíka si zajíc nehrabe nory, ale přes den obvykle odpočívá v loži - prohlubině bez vystýlky, na okraji lesa, pod keřem, v obilí nebo i volně v oranici. Oblíbenou potravou jsou zelené části rostlin, po sklizni ohryzává zbytky řepy, kukuřice a jiných plodin a v zimě kůru mladých stromů a keřů. Období páření je dlouhé, od ledna až do léta, březost trvá dnů. Zvláštností zajíců je je možnost opětovnému oplození během březosti.


Stáhnout ppt "ZAJÍC POLNÍ (Lepus europaeus)‏"

Podobné prezentace


Reklamy Google